Budi dio naše mreže
Izbornik

U Vukšiću svečano proslavljena svetkovina sv. Kate

Vukšić (IKA)

Svečanim euharistijskim slavljem u crkvi sv. Kate u Vukšiću, u subotu 25. studenog, proslavljena je svetkovina sv. Kate. Misno slavlje predvodio je fra Marko Đerek, župnik župe Čiste Velike.

Mješoviti crkveni zbor pjevao je liturgijske pjesme na tradicijskom napjevu Župe sv. Mihovila. U Vukšiću se nalazila kapela sv. Kate, spomenik kulture, izgrađena početkom 18. stoljeća. U Domovinskom ratu bila je razrušena te su tada ukradena oba zvona, a kapela nije obnovljena do danas. Nova crkva sv. Kate izgrađena je 1987. u blizini stare crkve sv. Kate. I ona je do temelja srušena u Domovinskom ratu. Na njezinim temeljima podignuta je nova crkva sa zvonikom 2005. godine.

Na završetku misnog slavlja župnik fra Božo Mandarić zahvalio je zahvalio je fra Marku Đereku na propovijedi, crkvenom mješovitom zboru, vjernicima i svima koji su pomogli u proslavi svetkovine nebeske zaštitnice Vukšića sv. Kate. Nakon mise, prema običaju, vjernici su zajedno ispred crkve zapjevali vukšićku himnu „Sveta Kate visoka zvonika, Vukšiću si i ponos i dika“.