Budi dio naše mreže
Izbornik

U Zagrebu održana pokornička procesija s kipom Gospe Fatimske i relikvijama svetaca

Zagreb (IKA)

U Zagrebu je u subotu 15. svibnja održana pokornička procesija s kipom Gospe Fatimske i svetačkim relikvijama, u organizaciji Zaklade Vigilare u suradnji s Udrugom branitelja Domovinskog rata.

Svrha procesije bila je odati čast Gospi Fatimskoj i tražiti Njezinu zaštitu od sila zla za Grad Zagreb i Hrvatsku, dati pokoru kao zadovoljštinu za javne grijehe i uvrjede hrvatskog naroda i njegovih vođa prema Svemogućem Bogu, tražiti zagovor i zaštitu Djevice Marije i svetaca protiv bolesti i potresa i sjetiti se i moliti se za sve žrtve poraća Drugoga svjetskog rata.

Na čelu procesije nosio se veliki pozlaćeni križ, iza kojega su slijedile zastave i relikvije svetaca te kip Gospe Fatimske čiji je spomendan bio 13. svibnja. Procesiju su predvodili isusovac p. Zdravko Knežević i dominikanac p. Dominik Kristijan Gerbic. Procesija je krenula od župne crkve Krista Kralja u Trnju te se, uz pratnju vjernika, zaustavljala na nekoliko mjesta na kojima se molilo: kod spomenika prvomu hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, spomenika Domovini te Gradskog poglavarstva pred kojim je održan poseban blagoslov za Grad Zagreb i njegovo vodstvo. Cijeli događaj osiguravala je policija čiji su službenici brinuli o redu i sigurnosti svih sudionika. Tijekom procesije molila se krunica, Anđeosko pozdravljenje i litanije te su se pjevale Gospine pjesme.

Nakon dolaska do crkve Marije Pomoćnice na Knežiji gdje je povorku dočekao župnik don Ivan Šibalić koji je vjernike kratko upoznao s poviješću crkve, krenulo se prema završnoj postaji – zavjetnoj crkvi Svete Matere Slobode na Jarunu. Hodočasničku procesiju su pri dolasku pozdravila crkvena zvona. Svetu misu u jarunskom svetištu predslavio je župnik don Damir Stojić, SDB, koji je na početku okrunio kip Gospe Fatimske zlatnom krunom. Uz Gospin kip bile su izložene i relikvije kojima su blagoslovljene gradske ulice.

Don Damir je u propovijedi podsjetio na ukazanja Blažene Djevice Marije u Fatimi 1917., koja je naložila svijetu svakodnevnu molitvu krunice te davanje i prikazivanje žrtava za grijehe cijeloga svijeta i njegov spas, kao i nužnost posvećenja Rusije. Tom je prigodom poručio i da više učinka imaju molitve i žrtve vjernika, nego sva djela moćnika ovoga svijeta.

Nakon mise, izvršena je posveta Bezgrješnom Srcu Marijinu. Gospin kip, ukrašen bijelim ružama, i svetačke relikvije ostale su izložene za štovanje vjernicima, objavio je Vigilare.