Budi dio naše mreže
Izbornik

U Zagrebu počinje 60. teološko-pastoralni tjedan

Zagreb (IKA)

„Navještaj evanđelja u suvremenoj Europi“ tema je 60. teološko-pastoralnog tjedna koji će se u organizaciji Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održati od 28. do 30. siječnja u Međubiskupijskom sjemeništu na Šalati. Tema tjedna nadahnuta je postsinodskom apostolskom pobudnicom pape Ivana Pavla II. „Crkva u Europi“.

Najavljujući TPT u emisiji „Argumenti“ HKR-a, koordinator trajne formacije svećenika Zagrebačke nadbiskupije mr. Tomislav Hačko podsjetio je da su prvi korijeni trajne formacije svećenika povezani upravo s Teološko-pastoralnim tjednom. Kardinal Franjo Šeper je prije šezdeset godina predložio osnivanje takvog tjedna s ciljem da u svećenicima probudi koncilski duh, tada je još trajao Drugi vatikanski koncil, ali i da se predstavi što Crkva želi postići Koncilom.

Član Povjerenstva TPT-a s KBF-a doc. dr. Branko Murić istaknuo je da tradicija od 60 godina neprekinutog održavanja TPT-a pokazuje da je on živ, a ne bi se odvijao da nema onih koji dolaze slušati i zanimaju se za teme. Teološko-pastoralni tjedan u organizaciji KBF-a Sveučilišta u Zagrebu je najveći takav pastoralni tjedan u Hrvatskoj koji okuplja svećenike iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine te iz inozemne pastve. Prema riječima dr. Murića, organizatori nastoje da i sami izlagači budu iz cijele lepeze naroda Božjega, ne samo iz Hrvatske nego i van Lijepe naše.

Govoreći o promjenama u koncepciji TPT-a, dr. Murić istaknuo je da su predavanja sve dinamičnija, ima i više predavača. U program su uvedeni i ljudi iz baze, uključeni u pastoral koji imaju što reći i s praktične razine, tako da TPT ne ostane samo na visokoj znanstvenoj razini, nego da dotakne one kojima je namijenjen.

Cilj je da se u budućnosti na TPT-u nađu i studenti, laici i svi zainteresirani.

Tjedan će biti otvoren na svečanosti u utorak 28. siječnja u 9 sati. TPT će otvoriti dekan KBF-a Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Mario Cifrak, a predviđeni su i pozdravi visokih uzvanika.

Slijedi predavanje „Crkva u Europi“ mons. dr. Hrvoja Škrleca.

U 12 sati je euharistijsko slavlje.

Popodnevni program počinje u 15.30 sati. Predavanje „Odrazi europskih duhovnih i religijskih gibanja u Hrvatskoj“ održat će prof. dr. Željko Tanjić; o temi „Kršćanska poruka pred kritikom prosvjetiteljstva“ govorit će izv. prof. dr. sc. Stjepan Radić, a izlaganje „Je li moguća evangelizacija u postmodernoj kulturi?“ održat će doc. dr. Davor Šimunec.

U srijedu 29. siječnja program počinje u 9 sati. O ulozi kerygme u kršćanskoj vjeri i kulturi govorit će prof. dr. Franjo Vidović, o obnovljenoj važnosti prve kerygme za Crkvu i društvo danas izlagat će doc. dr. Drago Tukara, a o zajedničarskim moralnim i socijalnim učincima kerygme predavanje će održati izv. prof. dr. Zorica Maros.

U 11.45 je euharistijsko slavlje.

Popodnevni program počinje u 15.30 sati. O temi „Zakon sa Sinaja i Crkva koja naviješta u kontekstu krize identiteta u Europi“ govorit će dr. Jakov Rađa, a o obitelji kao mjestu prvog navještaja u novim kulturnim okolnostima govorit će dr. Matilda Stanić i Branimir Stanić, dipl. nov.

„’Uzvjerovah, zato besjedim, i mi vjerujemo pa zato besjedimo’ (2Kor 4,13). Homilija: susret u riječi – susret u slavljenom Otajstvu“ bit će tema izlaganja prof. dr. Ivice Žižića.

U četvrtak 30. siječnja program počinje u 9 sati. „Liturgijsko slavlje: ispovijest vjere i(li) navještaj vjere“ bit će tema predavanja izv. prof. dr. Ante Crnčevića, o temi “Kerygma u izgradnji autentičnosti“ govorit će doc. dr. Denis Barić, a o digitalnom svijetu kao području novog naviještanja predavanja će održati doc. dr. Krunoslav Novak i dr. Ivan Uldrijan.

U 12 sati je plenarna rasprava.

Tjedan će u 13 sati zatvoriti dekan KBF-a u Zagrebu dr. Cifrak.

Teološko-pastoralni tjedan znanstveni je i pastoralni skup teologa u promišljanju nad aktualnim temama koje dotiču život Crkve, s ciljem trajne izobrazbe i usavršavanja nositelja raznih službi i poslanja u Crkvi: biskupâ, prezbiterâ i đakona, redovnika i redovnica te vjernikâ laika. Skup je otvoren i svima drugima koji se zanimaju za ove teme.

Ključne riječi:
teološko-pastoralni tjedan