Budi dio naše mreže
Izbornik

U Zaprešiću otvorena izložba „Euharistijska čuda diljem svijeta“ bl. Karla Acutisa

Zagreb (IKA)

U organizaciji Župe svetog Petra apostola i Stepinčeve oaze mira Zaprešić u Dvorani bl. Alojzija Stepinca u četvrtak 3. studenoga otvorena je izložba „Euharistijska čuda diljem svijeta“.

Svečano misno slavlje prije izložbe u crkvi Sv. Ivana Krstitelja predslavio je župnik Župe Rođenja Isusova u zagrebačkom naselju Kajzerica Krunoslav Kolar. Potaknuo je vjernike na razmišljanje kako je svako euharistijsko slavlje aktualizacija Božjeg djela spasenja; nije samo uspomena nego poziv na izvršavanje Kristova naloga – ona je Krist, njegovo uprisutnjenje.

Propovjednik je, približavajući autora izložbe – jednog od najmlađih blaženika Katoličke crkve Karla Acutisa – koji je prije dvije godine uzdignut na čast oltara, istaknuo: “Blaženi Karlo nije činio čudesa, nije imao ukazanja niti je bio obilježen stigmama. Dapače, bio je jednak svojim vršnjacima u svemu osim u jednome, i to onom najbitnijem: on je Boga svakog dana iznova stavljao na prvo mjesto u svome životu. Od svoje prve pričesti, koju je primio sa sedam godina, svakog je dana išao na svetu misu i pričešćivao se, a vrijeme je volio provoditi pred Presvetim. Ovdje je crpio snagu da bude ono na što nas sve Bog poziva, a to je svetost.”

Govoreći o svetosti bl. Karla kao uzor današnjim mladima, propovjednik je istaknuo da je vidi u redovitosti života gdje je na poseban način štovao presvetu euharistiju, bl. Djevicu Mariju, molitvu krunice i pokazivao nesebičnu kršćansku zauzetost prema siromasima.

“Dok je domet velike većine njegovih vršnjaka da računalo koriste za surfanje internetom, gledanje filmova i serija te igranje igrica, on je svoje znanje iz područja računalne tehnologije iskoristio da bi svijetu darovao jednu posebnu internetsku stranicu gdje su dostupni podaci o više od 130 euharistijskih čuda. Ovdje dolazimo do poveznice euharistije i bl. Karla Acutisa koji je najsvetije otajstvo smatrao autocestom za nebo, najsigurnijim putem k Bogu”, ustvrdio je  vlč. Kolar.

Na kraju homilije pozvao je vjernike da se utječu zagovoru bl. Karla kako bi im pomogao da u svakoj  euharistiji očima duha promatraju čudo Božje ljubavi, da u bijelom posvećenom kruhu i bez otkrivanja prepoznaju tijelo Kristovo, a u posvećenom vinu Kristovu krv.

Pjevanje je predvodo Zbor mladih Stijene pod vodstvom Marije Nikolić. Izložba ima namjeru da se posjetitelje potakne na iskreno i duboko štovanje sakramenta Euharistije. Izložbu je postavila akademska slikarica Antonija Čačić u 32 panoa gdje se može vidjeti četvrtina izvornog postava postavljenu kronološki pobrojanim euharistijskim čudima od 780. do 2013. godine. Svi zainteresirani posjetitelji izložbu će moći pogledati kroz narednih deset dana do 13. studenoga; radnim danom od 17 do – 20.30, a nedjeljom poslije svih misa do 14 te od 17 do 20.30 sati.

Izložbu je moguće posjetiti i na mrežnoj stranici www.miracolieucaristici.org