Budi dio naše mreže
Izbornik

U Zaprešiću proslavljena svetkovina Rođenja sv. Ivana Krstitelja suzaštitnika Župe sv. Petra

Zaprešić (IKA)

Svetkovina Rođenja sv. Ivana Krstitelja, suzaštitnika Župe sv. Petra apostola u Zaprešiću, proslavljena je 24. lipnja. Svečano euharistijsko slavlje u crkvi sv. Ivana Krstitelja predvodio je dr. Anđelo Maly, docent na Katedri Starog zavjeta Katoličkog bogoslovnog fakulteta sveučilišta u Zagrebu.

Pozdravne riječi uputio je domaći župnik preč. Ivan Frkonja izrazivši dobrodošlicu predsjedatelju slavlja prof. Malyju, nazočnim svećenicima, predstavnicima gradskih vlasti, predsjednicima i članovima gradskih udruga kao i mnogobrojnim vjernicima rekavši: „Krist nas je danas okupio za ovaj euharistijski stol. Neka nam svima susret s Njime kroz slušanje Njegove riječi i blagovanja Njegovog Tijela i Krvi bude na posvećenje, za duhovnu okrjepu i radost u svakodnevnom životu, za mudro i razborito vodstvo u svim našim poslovima i pomoć u brigama i nevoljama života te na blagoslov budućim generacijama koje će, ako budemo dobro radili od nas baštiniti to dobro što smo im predali, a najveće dobro jest: vjera u Trojedinog Boga, ljubav prema obitelji i svojoj domovini Hrvatskoj“.

U prigodnoj homiliji dr. Maly ocrtavajući lik sv. Ivana Krstitelja i njegovo poslanje postavio je ključno pitanje: „Tko je taj Isus iz Nazareta o kojem Ivan svjedoči? Propovjednik je zamolio nazočne vjernike da taj odgovor ne traže u katekizmu ili međusobnim razgovorima nego da ga pokušaju pronaći jedan na jedan, gledajući Isusa u oči, pokušavajući se smjestiti u vrijeme dok sv. Ivan naviješta i propovijeda Krista“.

U nastavku svoje homilije dr. Maly naglasio je kako sv. Ivan Krstitelj nije živio od prošlosti i u prošlosti kao što, nažalost, ljudi današnjice to čine. Upozorio je kako se često zna čuti kako je nekad bilo bolje. „Vratite se u ono vrijeme da više ne živite nostalgiji, u tuzi za biti, a ne 30- tak godina unazad, nego vratite se u 1.st. kada je živio sv. Ivan pa da vidimo kako je nekada bilo lakše i ljepše biti kršćaninom. U vrijeme kad se zbog vjere umiralo i mučilo“.

Dajući odgovor na pitanje s početka homilije, dr. Anđelo je ustvrdio da nitko nikada neće moći u potpunosti odgovori na to pitanje jer je njegova tajanstvena prisutnost u našim životima ona koja nas podržava u iščekivanju njegovog drugog ili konačnog susreta s njime.

U svojim završnim riječima predsjedatelj slavlja ohrabrio je vjernike da vjeruju u Boga odlučno i hrabro kao što je to sv. Ivan posvjedočio svojim životom i mučeništvom. „Vjerovati u Boga koji uvijek i uvijek spašava narod od nevolje. Boga koji je tako drugačiji od onog kako mi Boga nekada zamišljamo. Boga koji dolazi na zemlju i jednak je nama ljudima“.

 Uz župnog upravitelja i zaprešićkog dekana preč. Ivana Frkonju, misu su suslavili župni vikar Vatroslav Siketić, preč. Matija Pavlaković, prof. Ilija Čabraja, vlč. Mario Dukić, vlč. Janko Lulić i vlč. Alen Vrbek. Posluživali su trajni đakoni Ilija Nikolić i Ivan Mandić. U asistenciji su bili brojni ministranti. Pri završetku euharistijskog slavlja, župni vikar Vatroslav Siketić čestitao je imendan u ime cijele župne zajednice župniku Ivanu kao i svima koji nose ime po sv. Ivanu Krstitelju.

Nakon euharistijskog slavlja uslijedila je procesija s kipom sv. Ivana Krstitelja u kojoj su uz veliki broj vjernika sudjelovali članovi Lovačkog društva, DVD – Zaprešić, Kuburaško društvo, članovi Udruge Hrvatski dragovoljac Domovinskog rata iz Zaprešića. Završni blagoslov svim sudionicima misnoga slavlja i procesije podijelio je predsjedatelj slavlja dr. Anđelo Maly na ulaznom platou nove crkve Sv. Ivana Krstitelja. Na kraju misnog slavlja svećenici, ministranti i mnogi hodočasnici ponovno su ušli u crkvu sv. Ivana Krstitelja te u zavjetnom ophodu oko glavnog kipa sv. Ivana Krstitelja molili. Zatim je uslijedilo paljenje ivanjskog krijesa u blizini crkve sv. Ivana Krstitelja, a kojemu je nazočio veliki broj vjernika i građana Zaprešića. Na misnom slavlju pjevao je mješoviti župni zbor Sv. Cecilije pod vodstvom orguljaša Hrvoja Banaja. U proslavi ivanja za svoj dan Gradska četvrt Centar u suradnji s članovima HVIDRE – Zaprešić na glavnom trgu Ivana Pavla II. organizirala je okrepu i veselicu za svoje sugrađane. Svetkovini rođenja sv. Ivana Krstitelja prethodila je trodnevna duhovna obnova koju je također predvodio dr. Anđelo Maly.