Budi dio naše mreže
Izbornik

U Zemuniku Donjem proslavljen blagdan Kraljice mira

Zemunik Donji (IKA)

U Župi Kraljice mira – Kraljice Hrvata u Zemuniku Donjem u nedjelju 22. kolovoza svečano je proslavljen blagdan Kraljice mira.

Misno slavlje u župnoj crkvi Kraljice mira predvodio je zemunički župnik don Gašpar Dodić, a nakon mise i procesiju s Gospinim kipom kroz mjesto.

Marija je kraljica u službi Boga i čovječanstva 

„Marija je Kraljica jer je na jedinstveni način povezana sa svojim Sinom, kako na zemaljskom putu, tako i u nebeskoj slavi“, istaknuo je don Gašpar, dodavši kako je uobičajeno značenje pojma kraljica osoba s vlašću, moći, bogatstvom.

„Ali, ovo nije takva vrsta Isusovog i Marijinog kraljevanja. Kraljevanje i bît Kralja Krista protkano je poniznošću, služenjem, ljubavlju. To, prije svega, znači služiti, pomagati, ljubiti“, poručio je don Gašpar, podsjetivši da je Isus proglašen kraljem na križu s natpisom ‘Kralj židovski’ koji je napisao Pilat. Na križu se pokazuje da je Isus kralj, ali na način da je „patio s nama, za nas, ljubeći do kraja. Tako vlada i stvara istinu, ljubav, pravdu.“

„Na Posljednjoj večeri Isus se sagiba kako bi oprao noge svojim učenicima. Stoga, Isusovo Kraljevstvo nema nikakve veze s kraljevima i moćnicima ove zemlje. On je Kralj koji služi svojoj braći, tako je pokazao kroz cijeli svoj život. Isto vrijedi i za Mariju. Marija je Kraljica u službi Boga i čovječanstva, Kraljica ljubavi koja živi dar Boga prema sebi kako bi ušla u plan čovjekovog spasenja. Anđelu odgovara: ‘Evo službenice Gospodnje’ a u himnu Veliča pjeva ‘Bog je pogledao na neznatnost službenice svoje’. Ona je Kraljica zato što nas voli, pomaže nam u svim našim potrebama. Marija je naša sestra, skromna sluškinja“, rekao je župnik Dodić.

Također, istaknuo je da Marija ostvaruje kraljevstvo služenja i ljubavi “bdijući nad nama, svojom djecom koja joj se obraćaju u molitvi, da joj zahvale ili da zatraže majčinsku zaštitu i nebesku pomoć kad smo izgubili put, potlačeni bolom ili tjeskobom zbog tužnih i uznemirenih životnih peripetija”.

“U vedrini ili tami postojanja obraćamo se Mariji, povjeravajući se njenom neprestanom zagovoru, kako bismo od Sina dobili svu milost i milosrđe potrebno za naše putovanje putovima svijeta. Onome koji vlada svijetom i u svojim rukama drži sudbinu svemira pouzdano se obraćamo preko Marije. Stoljećima je zazivana kao nebeska Kraljica neba“, rekao je don Gašpar.

U litanijama molitve krunice Marija je zazivana kraljicom osam puta: kao kraljica anđela, patrijarha, proroka, apostola, mučenika, ispovjedalaca, djevica, svih svetaca i obitelji.

„Ritam tih drevnih zaziva i molitvi poput Zdravo Kraljice pomažu nam da shvatimo da je sveta Djevica kao naša Majka pored Sina Isusa u nebeskoj slavi, uvijek s nama, u svakodnevnom odvijanju našeg života. Naslov kraljice je naslov povjerenja, radosti i ljubavi. Znamo da je dobra ona koja dijelom ima sudbinu svijeta u rukama, voli nas i pomaže nam u našim poteškoćama“, poručio je don Gašpar.

Papa Pio XII. ustanovio je 1954. godine blagdan BDM Kraljice

Dodić je podsjetio kako je papa Pio XII., na kraju marijanske godine 1954. g., ustanovio blagdan BDM Kraljice, određujući za to datum 31. svibnja. No, kada je objavio novi Opći rimski kalendar, papa Pavao VI. taj je datum 1969. g. prenio na dan 22. kolovoza, kada pada osmina Uznesenja BDM na nebo.

„Kraljevsko dostojanstvo Marije pripada otajstvu njene potpune proslave i savršene sličnosti sa svojim Sinom, Kraljem svih vjekova. Bezgrešna Djevica, uči Drugi vatikanski sabor, ispunivši tijek zemaljskog života, s dušom i tijelom bila je uznesena u nebesku slavu, uzvišena kao kraljica svih stvari, da se potpunije uskladi sa svojim Sinom, Gospodarom gospodara, pobjednikom nad grijehom i smrću. Kao što Kristovo kraljevstvo nije od ovoga svijeta, tako Djevičina kraljevska vlast ne pripada u red naravi, nego milosti“, naglasio je don Gašpar, istaknuvši da je „odanost Gospi važan element duhovnog života“.

„Ne propuštajmo se obratiti Gospi s pouzdanjem u svojim molitvama. Marija neće propustiti zagovarati i moliti za nas kod svoga Sina. Oponašajmo njenu vjeru, njenu potpunu spremnost Božjem planu ljubavi, prihvaćajući velikodušno i radosno Isusa. Naučimo živjeti od Marije. Marija je Kraljica neba bliska Bogu, ali je i majka bliska svakom od nas, koja nas voli i sluša naš glas“, ohrabrio je don Gašpar.

Ne budimo zadovoljni s onima koji su u zajednici, već tražimo one koji skrenuli s pravog puta

Propovjednik je potaknuo i na preispitivanje naše vjere pitanjima za ispit savjesti: „Kako svoju vjeru prenosite na sljedeću generaciju? Kako je moguć susret s Bogom u obitelji? Gdje nalazimo izvore vjere? Kako naša kršćanska vjera može pružiti korisne odgovore na velika pitanja ljudi: kako se nosimo s bolešću, patnjom, s nepravdom u svijetu, strahom? Koje su najveće opasnosti za našu vjeru danas? Ravnodušnost, stres, površnost, odbijanje od drugih? Što bi se promijenilo u Zemuniku da više ne postoji naša župa? Zašto je župa potrebna? Zar se ne mogu puno bolje moliti sam na planini? Što nas kao župu razlikuje od dobre udruge? Kako izgleda Crkva budućnosti? Kakav je moj angažman u župi“, potaknuo je don Gašpar župljane na razmatranje.

Kada govori o životu u zajednici, Isus uzima konkretne primjere te je u odgovoru na pitanje učenika ‘Tko je najveći u kraljevstvu nebeskom?’, Isus u središte stavio dijete i naglasio brigu za najmanje i slabe.

„U prispodobi o izgubljenoj ovci poanta je da ne budemo zadovoljni samo s onima koji su u zajednici, već da tražimo one koji su zakazali i skrenuli s pravog puta. Isus naglašava odgovornost za druge – ako pogriješi tvoj brat, pokaraj ga nasamo; ako te posluša, stekao si brata. Nije istina da nas se drugi ne tiču“ upozorio je propovjednik, istaknuvši i Isusov govor o opraštanju i velikodušnosti. „Isus ne želi oproštenje sedam puta, nego sedamdeset puta. Župa nije čista zajednica, sveti ostatak ili elitna vrhunska skupina. Kao zajednica, Crkva se osjeća pozvanom od Isusa – to je ekklesia, što znači zajednica prozvanih. Ta posebna reputacija nije usmjerena na osamu, nego naprotiv, to je reputacija soli zemlje“, poručio je don Gašpar.

Govoreći o važnosti činjenice da smo na putu kao Crkva Krista i da svatko promisli što on tome doprinosi, don Gašpar je rekao da „riječi imaju veliku moć. Riječi mogu daleko doprijeti. Župna zajednica je poput velikog polja. Isus, sijač Božje riječi, i danas hoda ovim poljem. Velikodušno je raspršio sjeme Riječi Božje. Ta Riječ raste i rađa plodove, u nama i kroz nas“ rekao je don Gašpar.

Župnik Dodić rekao je da je župni blagdan dobra prilika da župljanima uputi zahvalu.

„Od srca zahvaljujem časnim sestrama koje pastoralno djeluju u župi te svima koji svojim zalaganjem na bilo koji način doprinose boljitku zajednice, kako bi u našoj župnoj zajednici izraslo puno dobrih stvari. Zahvaljujem djeci i mladima, posebno ministrantima, čitačima i pjevačima koji svojim služenjem uveličavaju liturgijska slavlja u našoj crkvi. Zahvaljujem župnim vijećnicima na svesrdnoj pomoći i suradnji i drugim skupinama. Želio bih zahvaliti svima koji su posvećeni društvenim pitanjima, na čelu s načelnikom mjesta, koji su tu zbog svojih ljudi u raznim područjima. Zahvaljujem svima koji molitvom podupiru našu župnu zajednicu, to su naši starci i starice. Bog blagoslovio sve koji na bilo koji način doprinose suživotu i dobrobiti zajednice. Toliko se dobroga događa kroz djecu, mlade i odrasle. Neka sve to raste i urodi plodom“, poručio je don Gašpar Dodić.

Crkva Kraljice mira – Kraljice Hrvata posvećena 1995. na blagdan Majke Božje Bistričke

Ujedno je zahvalio marljivim župljanima na eko plodovima iz svojih vrtova i polja koje oni daruju župniku Dodiću i časnim sestrama koje djeluju u župi Zemunik.

Zemunička župna crkva Kraljice mira – Kraljice Hrvata posvećena je 13. srpnja 1995. g. na blagdan Majke Božje Bistričke.

Župni blagdan Kraljice mira ujedno je i Dan Općine Zemunik te su predstavnici lokalnih vlasti i branitelja položili vijence i svijeće kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu rodom iz Zemunika koje se nalazi u blizini župne crkve te kod središnjeg križa na mjesnom groblju. U župnoj i općinskoj svečanosti sudjelovao je i zadarski župan Božidar Longin.