Budi dio naše mreže
Izbornik

U Žeravcu proslavljena svetkovina sv. Franje Asiškog

Žeravac (IKA)

Svetkovinu sv. Franje Asiškoga, zaštitnika svoje župe, proslavili su u nedjelju 3. listopada župljani istoimene župe u Žeravcu u Bosanskoj Posavini, a misno slavlje koje je prvi put slavljeno u novoj župnoj crkvi u izgradnji predvodio je fra Zoran Janković, župnik Župe sv. Antuna Padovanskog u Busovači.

Koncelebrirali su domaći župnik fra Mirko Filipović, plehanski gvardijan fra Anto Tomas, fra Ilija Jerković, fra Velimir Zirdum i župnik u Slavonskom Brodu vlč. Mato Matasović.

U homiliji fra Zoran je promišljao u čemu sv. Franjo može biti primjer i uzor u životu. Pojašnjavajući Franjinu ljubav prema Bogu, bližnjemu i svemu stvorenom, naglasio je da nam je upravo u tome sv. Franjo primjer kako nasljedovati Krista i živjeti kršćanske vrednote u konkretnom životu.

„Sv. Franjo je moleći pod križem shvatio da Ljubav nije ljubljena i od tada je pozivao svakoga čovjeka na ljubav prema Bogu. Susret s gubavcem promijenio je njegov život te izgradio stav prema bližnjemu. Franjina ljubav koja je bila bezuvjetna, njegova poruka kako trebamo živjeti ne samo sebi nego i na korist drugima primjer su i nama kako živjeti kršćanske vrednote u konkretnom životu. Svoju ljubav prema svemu stvorenome opjevao je Franjo u ‘Pjesmi stvorova’ i time pokazao kako ljubav nadilazi i granice, i vremena i prostor“, neke su od propovjednikovih poruka kojima je vjernike želio potaknuti, ‘nagovoriti’ da žive poput sv. Franje – poniznog Kristovog sluge čiji duh i karizma, kako je naglasio propovjednik, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, nego potiču na obraćenje – promjenu života.

Na misi je sudjelovalo petstotinjak vjernika među kojima su bili predstavnici društveno političkih vlasti, dopredsjednik Republike Srpske Josip Jerković, slavonskobrodski gradonačelnik Mirko Duspara te predstavnici lokalnih vlasti Marijan Kljajić i Ivo Mijić.

Župnik fra Mirko zahvalio je svim vjernicima što su unatoč pandemiji došli na slavlje, napose Posavljacima koji su došli iz dalekih europskih zemalja gdje su za vrijeme Domovinskog rata morali u izbjeglištvo. Zahvalio je donatorima koji pomažu te su uspjeli novu župnu crkvu, koja se gradi, pokriti i zatvoriti staklenim vratima.

Pjevao je zbor Župe sv. Antuna Padovanskog u Busovači predvođen Irenom Čavarom. Topao sunčani jesenski dan omogućio je vjernicima, koji nisu stali u crkvu, pratiti misu u crkvenom dvorištu.

Uz zajednički ručak poslije mise slijedilo je narodno veselje, koje su posebno uljepšali pjesmom i kolom, odjeveni u narodne nošnje članovi KUD-a Žeravac, HKUD-a Tamburica Koraće i KUD-a Usorski običaji iz Usore. Sa svojim župnikom fra Zoranom nekoliko duhovnih i narodnih pjesama otpjevali su poslije mise i članovi zbora iz Busovača.

Župnoj svetkovini prethodila je trodnevnica u sklopu koje je u subotu 2. listopada u organizaciji Zavičajnog kluba Žeravac, TK Braća i Župe svetog Franje Asiškog održana tradicionalna maratonska utrka, 16. u nizu, kojom je desetak sudionika istrčalo dionicu od 26 km spojivši dva franjevačka samostana, samostan u Slavonskom Bordu i Žeravcu. Nakon što ih je pred franjevačkim samostanom u Slavonskom Brodu blagoslovio fra Domagoj Šimunović desetak trkača krenuli su prema granici Bosanske Posavine gdje su prolazili kroz nekoliko mjesta; Bosanski Bord, Kričanovo, Kolibe, Umku, Grk. Stigavši u predvečerje stigli u Žeravac sudjelovali su na misnom slavlju. U Kolibama su se pomolili u crkvi Sv. Mihovila i okrijepili. Tom utrkom ZK Žeravac obilježio je i 23 obljetnicu osnivanja, a želja je organizatora bila i na taj način potaknuti sportski život, povratak i opstanak na području župe Žeravac.