Budi dio naše mreže
Izbornik

U župi Belica održana druga teološka škola za odrasle

Belica (IKA)

Druga teološka škola za odrasle održana je 4. i 11. studenoga 2023. u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Belici.

Geslo teološke škole u pastoralnoj godini 2023./2024. je „Tvoja riječ nozi je mojoj svjetiljka i svjetlo mojoj stazi“ (Ps 119, 105). Obrađuju se teme koje konkretno zadiru u život vjernika: biblijski tekstovi koji propitkuju što se očekuje od Kristovih učenika i što je to Kraljevstvo nebesko, te odnos vjere i djela.

U jesenskom ciklusu se na dva susreta okupilo 30-ak sudionika. Promišljali su o Govoru na gori u Evanđelju po Mateju, osobito o značenju blaženstava te o spasenju putem tekstova o odnosu vjere i djela koje donose Jakovljeva poslanica i Pavlove poslanice Rimljanima i Galaćanima.

Susreti su počeli slavljem mise u župnoj crkvi na Belici, koje je predvodio župni upravitelj Karlo Kruljac. Potom je kateheze u župnoj dvorani održala vjeroučiteljica Sanja Herman Siladi, mag. theol.

Slušatelji su mogli postavljati pitanja usmeno ili pismeno, a odgovori će se uklopiti u brošuru koja će davati glavne informacije o održanim predavanjima te davati smjernice za čitanje Svetog pisma.

Uslijedila je molitva Večernje te bratska gozba – agape koju su pripremili župljani.

Koncept TŠO-a usmjeren je stvaranju vjerničkog iskustva i zajedništva među odraslim vjernicima, uz priliku nadogradnje znanja u biblijskim, liturgijskim i općenito teološkim temama.

„Prema reakcijama polaznika Teološke škole, daje se zaključiti da je ovaj oblik katehizacije prijeko potreban i koristan odraslim vjernicima“, istaknula je Sanja Herman Siladi.

Proljetni ciklus Teološke škole za odrasle bit će održan u korizmi 2024. u nekoliko termina.

Ivan-Goran Herman