Budi dio naše mreže
Izbornik

U Župi bl. A. Stepinca u Dugoj Resi proslavljena župna svetkovina

Duga Resa (IKA)

U Župi bl. Alojzija Stepinca u Dugoj Resi u nedjelju 3. listopada proslavljena je župna svetkovina - Stepinčevo. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je vlč. Odilon-Gbènoukpo Singbo, docent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

U koncelebraciji su sudjelovali domaći župnik vlč. Željko Nestić, p. Filip Vicić, župnik u Novigradu na Dobri, vlč. Josip Priselac, župnik u Bosiljevu i Prilišću, vlč. Tomislav Krajačić, upravitelj župa u Barilovićkom Leskovcu i Ladvenjku, vlč. Kristijan Gatarić, upravitelj župa u Skakavcu i Vukmaniću, te p. Dario Grbac, župni vikar u Novigradu na Dobri. Preč. Milan Pavlek, dekan Dugoreško-mrežničkog dekanata i župnik u Sv. Petru Mrežničkom ispovijedao je za vrijeme euharistijskog slavlja.

Tumačeći liturgijska čitanja vlč. Odilon u homiliji je naglasio: “Ovdje rebro, odnosno jedan organ u židovstvu često predstavlja cijelo tijelo. Sv. Pavao to pokazuju prikazujući Crkvu kao jedno tijelo s mnogo udova. U ovom kontekstu “uzeti rebro” znači uzeti život da bi mu se vratio još više”, rekao je propovjednik i nastavio: “Prvi čovjek kaže: “Evo kosti od mojih kostiju, mesa od mojega mesa” i on zapravo vidi da je to on, ali na drugačiji način. Kada slavimo jednoga pastira poput bl. Alojzija Stepinca, trebamo shvatiti da je on njegovao vrijednost obitelji i o njoj propovijedao. Gospodin je već u samom početku jednostavno zamislio nas kao obitelj, veliku obitelj – Crkvu, od koje bl. A. Stepinac nije htio odustati.”

Nadalje, vlč. Odilon govoreći o kršćanskom braku istaknuo je da kad Gospodin u početku stvara muško i žensko to znači “u počelu, u iskonu, u biti stvaranja. Ne može čovjek rastaviti što je Bog povezao. Kada je obitelj u pitanju, jedan plus jedan jednako je jedan. To znači da su jedno, a ta jednost znači da su muž i žena pozvani u obitelji svaki dan nalaziti načine kako usrećiti drugu osobu.”

“Blaženik kaže da onaj koji se drži Isusa Krista, njemu sve biva lako. I zaista je tako. Možemo prolaziti u našoj obitelji kroz razne nevolje, kroz razne teškoće, ali ako se zajedno držimo Krista, sve će biti dobro. Ponekad gubimo tu vjeru i nadu da će Gospodin sve voditi na dobro i onda jednostavno odustajemo od Njega i jedni od drugih. Neka nam bl. Alojzije bude zagovornik da shvatimo da živjeti vrijednosti obitelji kako nas Crkva poučava jest smisao našega zajedništva”, potaknuo je okupljene vjernike vlč. Odilon.

Na kraju mise župnik vlč. Željko Nestić zahvalio je vlč. Odilonu na slavljenju mise, braći svećenicima na dolasku i podršci te svima koji su sudjelovali u organizaciji proslave župnog blagdana.