Budi dio naše mreže
Izbornik

Udbina: Proslavljena 1145. obljetnica pisma pape Ivana VIII. knezu Branimiru

Udbina (IKA)

Proslava 1145. obljetnice pisma pape Ivana VIII. hrvatskom knezu Branimiru održana je u petak 7. lipnja 2024. u crkvi Hrvatskih mučenika na Udbini.

U kontinuitetu od 2017., zahvaljujući pokojnom gospićko-senjskom biskupu Mili Bogoviću, obilježava se spomen na događaj iz 879. godine. Tada je papa Ivan VIII., u pismima upućenima knezu Branimiru, biskupu Teodoziju i vjernom puku i njihovim pastirima, datiranima nadnevkom 7. lipnja, blagoslovio hrvatski narod i tim činom ga uveo u krilo Katoličke Crkve. Taj događaj smatra se prvim međunarodnim priznanjem Hrvatske jer je u to vrijeme, osim crkvene, papa imao svjetovnu vlast.

Ovogodišnja proslava bila je u ozračju svetkovine Presvetog Srca Isusova i spomendana Bezgrješnog srca Marijina. Počela je križnim putom za Domovinu od crkve sv. Marka do crkve Hrvatskih mučenika. Misu je predslavio je domaći župnik i dekan Udbinskog dekanata preč. Josip Šimatović.

U homiliji je don Josip istaknuo više trenutaka od kojih je prvi bio razmatranje o žrtvi, prvotno onoj koju je za učinio sam Isus Krist svojom mukom i smrću na križu, a potom o žrtvama koje su nebrojeni mučenici kroz hrvatsku povijest podnijeli da bi Hrvati danas mogli imati svoju Domovinu. Na Hrvatima je danas da nastave izgrađivati zemaljsku domovinu po uzoru na nebesku i to radeći svojim silama i snagom do kraja, kao što je i Isus Krist ostao na križu do kraja.

Nakon mise počelo je euharistijsko klanjanje u kapeli Kraljice mučenika. Klanjanje je zaključeno u subotu 8. lipnja u 15 sati, kada je misu slavio član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Mate Puđa.

Suorganizator slavlja bio je Molitveni savez legije Srca Isusova i Marijina u Splitu, uz podršku i pomoć pojedinaca i članova pojedinih molitvenih zajednica među kojima se posebno istaknula karizmatska zajednica „Novo rađanje“ iz Splita.