Budi dio naše mreže
Izbornik

Udruga Obitelji 3plus protivi se ukidanju mjere roditelj odgojitelj

Zagreb (IKA)

Udruga obitelji s troje ili više djece (Obitelji 3plus) uputila je u subotu 6. studenoga priopćenje u kojemu se protivi najavi ukidanja mjere roditelj odgojitelj u Gradu Zagrebu.

Grad Zagreb je 5. studenoga otvorio savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Odluke o izmjenama Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja. „Kao što se može iščitati iz prijedloga navedene Odluke, a što je na konferenciji za novinare potvrdila i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec, mjera roditelj odgojitelj se ovime praktički ukida, i to ne samo za potencijalne nove korisnike, već čak i za postojeće“, navodi se u priopćenju.

Udruga Obitelji 3plus smatra da je ovakav prijedlog Odluke potpuno neprihvatljiv. „Ponovno ističemo kako se stečena prava za postojeće korisnike mjere roditelj odgojitelj ne smiju umanjivati, a posebno ne oduzimati. Postojeći korisnici mjere roditelj odgojitelj donijeli su dugoročnu odluku kada je primjerice jedan od roditelja dao otkaz, potpuno se posvetio obitelji i odgoju djece, a cijela obitelj je tome prilagodila svoje financijske, kreditne, stambene i organizacijske obveze. Oduzimanje bilo kakvih stečenih i ugovorom definiranih prava diskriminacija je svih postojećih korisnika mjere roditelj odgojitelj“, ističu iz Udruge.

Podsjećaju da je Udruga Obitelji 3plus u javnom savjetovanju Grada Zagreba o predmetnoj mjeri, koje je održano u siječnju 2020. godine, iznijela niz konkretnih prijedloga prilagodbe mjere roditelj odgojitelj za nove korisnike, s ciljem da mjera i dalje bude atraktivna budućim korisnicima, a istovremeno i održiva za provedbu.

Navode da je Udruga Obitelji 3plus u više navrata isticala potrebu da se mjera roditelj odgojitelj, kao najkonkretnija mjera demografske i obiteljske politike, implementira i na nacionalnoj razini, što u svojim nastupima često ističu i vodeći hrvatski demografski stručnjaci.

Udruga Obitelji 3plus okuplja gotovo 1.500 obitelji u kojima živi više od 8.500 članova tih obitelji (roditelja + djece). Svojim djelovanjem nastoji doprinositi stvaranju boljih uvjeta života za obitelji u Hrvatskoj, a osobito onih s troje ili više djece, kako bi obitelji bile ishodište zrelih pojedinaca i nositelji razvoja društva. To čini kroz razne zagovorničke aktivnosti, ali i putem konkretnih projekata. Jedan od aktualnih projekata koji provodi je edukacija o digitalnoj pismenosti za djecu iz 3plus obitelji, pod nazivom “Jednake (digitalne) prilike za sve”. Cilj ovog projekta je omogućiti da osnovnoškolska djeca u Hrvatskoj imaju iste (digitalne) šanse za školski i životni uspjeh.