Budi dio naše mreže
Izbornik

Umirovljeni jeruzalemski patrijarh Fouad Twal u posjetu Bosni i Hercegovini

Sarajevo (IKA)

U povodu održavanja 66. glavne izborne skupštine Hrvatskoga kulturnog društva „Napredak“, koja će biti upriličena 6. srpnja, u Bosnu i Hercegovinu doputovao je umirovljeni jeruzalemski patrijarh Fouad Twal.

Mons Twal se u četvrtak 4. srpnja u prostorijama Rijaseta islamske zajednice BiH sastao s Huseinom ef. Smajićem, zamjenikom reisu-l-uleme. Ef. Smajić upoznao je mons. Twala s djelatnostima Međureligijskog vijeća i predstavio mu djelatnosti Islamske zajednice u BiH. Patrijarh Twal predstavio je stanje i međureligijske dijaloge na području Jeruzalema.

Istoga dana, zajedno s vrhbosanskim nadbiskupom i metropolitom kardinalom Vinkom Puljićem posjetio je Katolički školski centar Sv. Josip i Dječji dom „Egipat“ Služavki Malog Isusa u Sarajevu.

U prostorijama KŠC-a dočekao ih je ravnatelj vlč. Mario Ćosić, koji je ukratko predstavio povijest Centra i današnju djelatnost. Posebno je naglasio kako u sklopu Centra djeluje i internat u kojem tijekom školske godine boravi više od stotinu srednjoškolaca.

U dvorištu Dječjeg doma Egipat, mons. Twala i kardinala Puljića dočekale su Služavke Maloga Isusa zajedno s djecom koja ondje borave. Kratku povijest i zadaću Doma, kao i njegove prostorije, predstavila je provincijska glavarica sarajevske provincije SMI s. M. Maria-Ana Kustura, objavljeno je na portalu nedjelja.ba.

Patrijarh Twal sudjelovat će na 66. glavnoj izbornoj skupštini Hrvatskog kulturnog društva Napredak koja će se održati u subotu 6. srpnja u 11 sati u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu, Josipa Stadlera 5.

Prvi put od obnove rada HKD Napredak (29. rujna 1990. godine) i izbora prof. dr. Franje Topića za predsjednika koji je tu funkciju obnašao i 29 godina, zastupnici će na sjednici birati novog predsjednika Društva.

Na Skupštini će se pored izbora predsjednika birati i novi dopredsjednici, članovi Središnje uprave, članovi Nadzornog i Stegovnog suda te razmatrati izvješća o radu Središnje uprave i predsjednika Društva, Nadzornog odbora, Stegovnog suda te podružnica i udruga. Glavnoj skupštini nazočit će predstavnici gotovo svih Napretkovih podružnica iz svih dijelova BiH, Hrvatske, Crne Gore, Njemačke, Austrije.

Latinski patrijarh će nakon završetka Napretkove skupštine slaviti misu u sjemenišnoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda u 18 sati.

Mons. Twal rođen je 1940., a za svećenika je zaređen 1966. godine papa Ivan Pavao II. ga je 1992. imenovao biskupom i na upravljanje je dobio Tunisku biskupiju. Godine 2008. papa Benedikt XVI. imenovao ga je patrijarhom Jeruzalema. Papa Franjo prihvatio je odreknuće mons. Twala od službe patrijarha 2016. godine.