Budi dio naše mreže
Izbornik

Dubrovački umjetnici svojoj Gospi: „Pod obranu se tvoju utječemo“

Dubrovnik (IKA)

Koncert „Dubrovački umjetnici svojoj Gospi” održan je 14. kolovoza u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku pod geslom iz molitve Blaženoj Djevici Mariji „Pod obranu se tvoju utječemo“.

Koncert je dio programa trodnevne priprave za proslavu katedralne zaštitnice. Na koncertu su nastupili: Maro Martinović, Matija Novaković, Mara Margaretić, kvartet Sorkočević, Laura Hladilo Kocković, Janja Vuletić, Stijepo Gleđ Markos, Diana Hilje, Terezija Kusanović i Mješoviti katedrali zbor Gospe od Porata pod vodstvom Maje Marušić. U pratnji izvođača uz kvartet Sorkočević nastupili su i: Stefani Grbić, Jelena Gleđ i Nena Čorak.

Izvedena su djela: E. Denisova, G. Caccinija, L. Sorkočevića, C. Saint-Saënsa, Ch. Gounoda, F. Schuberta, W. Gomeza, P. Mascagnia, J. Kuničića, J. Obersteinera kao i neke tradicionalne skladbe. Koncert je održan u skladu s preporukama HZJZ-a.

Prije koncerta u katedrali je slavljena misa s molitvom prve večernje iz Časoslova. Liturgiju je predslavio dubrovački biskup Mate Uzinić, a na misi je o Blaženoj Djevici Mariji kao majci govorio predvoditelj trodnevne duhovne obnove morfontanac o. Mihovil Filipović. Govoreći o Blaženoj Djevici Mariji kao nebeskoj duhovnoj majci ljudi istaknuo da je njezina uloga „da se u nama oblikuje novi čovjek“, a spominjući udio vjernike u tom Marijinom majčinstvu kazao je kako se u sjedinjenju s Marijom na neki način uzima udjel u ponovnom rađanju onih koji odlaze od Boga, Crkve i vjere, a ono se ostvaruje kroz bol srca i duše. „Tamo gdje je Marija križ postaje sladak“, citirao je utemeljitelja monfortanaca sv. Ljudevita. Dubrovački sjemeništarci i bogoslovi aktivno su sudjelovali na tom misnom slavlju, a pjevanje je predvodio Mješoviti katedralni zbor.

Na misnom slavlju sudjelovao je i rimokatolički biskup iz Kijevsko-žitomirske biskupije u Ukrajni Vitalii Kryvytskyi, njegov tajnik te veleposlanica RH u Ukrajini Anica Djamić, koja je organizirala njihov dolazak u Hrvatsku. Biskup Kryvytskyi na kraju se obratio vjernicima u katedrali rekavši kako donosi bratske pozdrave iz glavnoga ukrajinskoga grada Kijeva, te da se u Hrvatskoj nalazi na odmoru. „Naši narodi imaju puno zajedničkog a posjet Hrvatskoj te moje spoznaje je dodatno učvrstio. Posebno nas povezuje pobožnost prema Presvetoj Djevici Mariji čiji blagdan slavimo. Ona ne napušta djecu Svete Crkve koja slušaju i čuvaju riječ njezinoga Sina Isusa Krista. Neka zagovor Majke Božje na nebo uznesene isprosi od nebeskog Oca blagoslov za naše narode.“

Biskup Uzinić na kraju je predmolio molitvu Gospi od Porata, kojom su se vjernici prijašnjih stoljeća obraćali Gospi, ali i koja se ove godine svakog dana molila u izravnim prijenosima večernjih molitava iz katedrale u vrijeme lockdowna i koju sada svi vjernici znaju napamet.