Budi dio naše mreže
Izbornik

Uočnica svetkovine Uznesenja Marijina u svetištu Majke Božje od Krasna

Krasno (IKA)

Proslava svetkovine Uznesenja Marijina ili Velike Gospe započela je 14. kolovoza u svetištu Majke Božje od Krasna, središnjem marijanskom svetištu Gospićko-senjske biskupije.

Na raspolaganju za sakrament pomirenja bilo je više svećenika a Križni put predvodio je mladomisnik Ivan Devčić, sin toga kraja i nećak riječkoga nadbiskupa Ivana Devčića. Uslijedila je procesija u kojoj su kip Majke Božje Krasnarske nosile četiri djevojke u narodnim nošnjama  iz Krasna.

Misu uočnicu predvodio je umirovljeni svećenik mons. Pero Zeba u suslavlju sa senjskim dekanom preč. Silvijom  Milinom i otočkim dekanom mons. Tomislavom Šporčićem i još 15 svećenika.

Mons. Zeba u propovijedi je između ostaloga istaknuo: „Htio bih danas da budete zajedno sa mnom  djelitelji radosti i slavlja – ovdje smo došli slaviti, ovdje smo došli svjedočiti, stoga uključimo se”! Prije 70 godina Sveti Otac proglasio je dogmu da je Marija dušom i tijelom uznesena na nebo. Mi to upisujemo kao civilizacijski doseg u kalendaru ali ono što danas slavimo očito je nadraslo i kamen i papir, postalo je živo i danas prisutno i nama to danas zbori, jer je govor o Majci Sina Božjega i Majci našoj. Ovdje je mnogo svjedoka i biti će nas još više jer svakim danom postajemo sve brojniji. U ovom predvečerju blagdana Velike Gospe s nama su tisuće, stotine tisuća Hrvata diljem Lijepe Naše, od Aljmaša do Marije Bistrice, od Majke Božje Gerovske, Trsata, Sinja i Međugorja. Marija je početak boljega svijeta, ona pokreće život i živu Crkvu zato više kameni spomenici u odnosu na Mariju ne važe jer ona gradi život, ona je rijeka, ona je bistra voda koja natapa žedne duše našeg naroda, istaknuo je propovjednik.

Marija kaže – molitva i pokora, ispovijed je dakle ključ svega, valja nam skrušena ispovijed. Zato Mariju zovemo milosni izvore, snago i utjeho, ona postaje most preko kojeg se dolazi do novog života. Marija je za nas, katolike, put i poticaj i zato smo večeras na pravom mjestu jer ovo je Krasnarska Majka, rekao je mons. Zeba i pozvao vjernike: „Vratimo se korijenima, budimo Marijina djeca, to je Crkva kojoj ja i vi pripadamo, sveta, katolička i apostolska .

Pjevanje su predvodili članovi združenog zbora biskupije pod vodstvom Ivana Prpića, a za orguljama je bio bogoslov Kristijan Pajdaković. Nakon mise pristupilo se euharistijskom klanjanju koje je predvodio generalni vikar mons. mr. Marinko Miličević.

Na bdjenju se okupilo više stotina vjernika iz Otočkog, Senjskog i Gospićkoga dekanata. Bilo je mnogo skupina koje su hodočastile pješice i po nekoliko stotina kilometara, primjerice vjernici iz Plaškog, Otočca, Gospića, Senja,  SJP Ajkule iz Rijeke i mnogi drugi.