Budi dio naše mreže
Izbornik

Uprizorena „Opsada Sinja 1715. godine“

Sinj (IKA)

Turistička zajednica grada Sinja, Viteško alkarsko društvo i Franjevački samostan i ove su godine 12. kolovoza organizirali uprizorenje „Opsade Sinja 1715. godine“.

Prvi čin izveden je na Trgu kralja Tomislava. Mustafa paša Ćelić (Marko Duvnjak) u kočiji, okružen konjanicima ulazi u grad i robi prestrašene građane, članovi Hrvatske gorske službe spašavanja spuštaju se sa zgrade Stare gimnazije i pale crkvu, a zapovjednik Zorzi Balbi (Bobo Delonga) naređuje vojnicima da se povuku u Tvrđavu.

Drugi čin odvija se u Alkarskim dvorima. Gradski zbor „Brodosplit“ otpjevao je „Kantatu Gospi Snjskoj“ skladatelja i dirigenta maestra Vlade Sunka.

Prikazana je gotovo zabavna situacija u pašinu čadoru. Na drugoj strani, Vijeće za obranu Grada, pod predsjedanjem providura Balbija, odbija tursku ponudu da se Grad preda, iako je silna turska vojska nadmoćnija, a branitelja je vrlo malo. U toj bezizlaznoj situaciji fratri predvođeni fra Pavlom Vučkovićem (Gabrijel Jurišić) s pukom pred slikom Majke od Milosti mole Božju pomoć, spas i slobodu. Obranu grada i pobjedu nad turskom silom svi su pripisali zagovoru Bogorodice Marije, koju su nazvali „Čudotvornom Gospom Sinjskom“. Branitelji, časnici i vojnici, kasnije su iz zahvalnosti dali kovati zlatnu krunu, kojom je nadbiskup Stjepan Cupilli okrunio njezinu svetu sliku.

Na kraju je zapovjednik Balbi sve pozvao da svojoj Zaštitnici za pobjedu zahvale pjesmom „O Gospe Sinjska, Djevo sveta!“

Tekst „Opsade“ napisao je Velimir Borković, profesor. Dramski prikaz davne pobjede nad turskim osvajačima izveli su sinjski glumci-amateri, kojima su pomogli: redatelj Robert Kurbaša, glumac Hrvatskoga narodnog kazališta, Udruga Marko Marulić, Gradski zbor Brodosplit, Hrvatska gorska služba spašavanja, Plesni teatar GMS (svi iz Splita), postrojbe Kliških uskoka, braniteljske zadruge Patriot, KUD iz Dicma i Glavica, Sinjske mažoretkinje, udruge za očuvanje baštine cetinskoga kraja, reraša i guslara, Sinjski ferali, konjanici Viteškoga alkarskog društva kao i konji Alkarske ergele.

Brojni su gledatelji bili oduševljeni izvedbom, na čelu s Kristinom Križanac, gradonačelnicom, dr. Stipom Jukićem, predsjednikom Viteškog alkarskog društva, dramaturgom Lukom Perkovićem, Monikom Vrgoč, predsjednicom Turističke zajednice grada Sinja i mnogim drugima.

Ključne riječi:
"Opsada Sinja 1715."