Budi dio naše mreže
Izbornik

Uprizorenje Kristove muke u Zaprešiću

Zagreb (IKA)

Perivoj Novih dvora u Zaprešiću je na Nedjelju Muke Gospodnje - Cvjetnicu, po šesti put bio prostor u kojem je uprizorena Kristova muka.

Radi se o scenskom prikazu posljednja dva dana Isusovog života u kojem sudjeluju članovi “Udruge Stepinčeva oaza mira” i župljani župe sv. Petra apostola iz Zaprešića. Njih gotovo stotinu okupljeno je oko trajnog đakona Ilije Nikolića koji je osmislio ovaj projekt prateći izvještaje o događajima i likovima koje donose Evanđelja.

Veliki četvrtak i Veliki petak dani su u kojima su se, za nas kršćane, dogodili neki od najbitnijih događaja za našu vjeru koji su ovdje i prikazani, od Posljednje večere i izdaje, do muke i križnog puta te same Isusove smrti i polaganja njegovog tijela u grob. Mnogi trenuci prožeti su patnjom, boli i okrutnošću koja je naoko slična tolikim drugima, ali je toliko teža jer objedinjuje sve patnje, boli i okrutnosti ljudskog roda, i toliko posebnija jer je otkupiteljska, prožeta ljubavlju za svakog od nas i danas, te pobjedonosna jer trećeg dana, prije zore, Isusov grob ostaje prazan. On je uskrsnuo i otvorio nam vrata života vječnoga!

Dirljivi prikaz ove je godine bio još posebniji jer su u izvedbu uključeni i članovi plemenite Udruge “Ivančica” koja pomaže osobama u potrebi, te su se prikupljali i dobrovoljni prilozi za njihov rad, a svoj doprinos u pjesmi su dali i župni zbor sv. Cecilije pod ravnanjem prof. Hrvoja Banaja te dječji zbor Božje krijesnice na čelu sa čs. Veronikom Šaban.

Na kraju uprizorenja svim prisutnima se obratio župnik župe sv.Petra apostola, vlč. Ivan Frkonja ističući važnost zahvale u životu vjernika zahvalivši također svima koji su doprinijeli i sudjelovali u ostvarenju ovog projekta koji nas uvodi u dane Velikog tjedna.

Na samom kraju, sve okupljene je pozdravio i gradonačelnik Zaprešića, g. Željko Turk, izražavajući zadovoljstvo i zahvalnost da je i ove godine pratio uprizorenje te zaželjevši svim okupljenima sretan Uskrs.

Uprizorenje muke Kristove/ Foto: “Stepinčeva oaza mira”