Budi dio naše mreže
Izbornik

Uršulinka s. Marija Pia Jurić položila prve redovničke zavjete

Slavonski Brod (IKA)

Svetkovina Velike Gospe svečano je u četvrtak 15. kolovoza proslavljena u župi i svetištu Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu. Svečanu poldanju misu predvodio je fra Danijel Rajić, župnik u Dobrinji-Sarajevo. Tijekom mise prve redovničke zavjete položila je uršulinka s. Marija Pia Jurić, rodom iz župe Bistrica kod Žepča (Bosna i Hercegovina).

Na misi su koncelebrirali domaći župnik Ivan Lenić i Boris Jozić iz Zagreba.

„Isus i u patnji na križu ne misli na sebe, nego nas i tada ljubi do kraja i daruje nam svoju majku, da postane majka svih ljudi na svijetu. To je velika milost za koju trebamo Bogu zahvaljivati i neprestano se utjecati našoj nebeskoj majci Mariji koja je najsigurniji put do Boga. U svojoj majčinskoj školi ljubavi uči nas kako prepoznati volju Božju i vršiti je, kako živjeti posvećeno Bogu, kako živjeti zavjete u siromaštvu, poslušnosti i čistoći koje će danas obećati naša sestra Marija Pia, ali uči nas i kako svakodnevno prepoznavati i vršiti volju Božju. Volju Božju je moguće prepoznati samo u molitvi“, rekao je, među ostalim u homiliji fra Danijel.

Provincijalna poglavarica uršuliniki s. Ksenija Leko primila je obećanje s. Marije Pie vjernosti Kristu u redu svete Uršule. Nakon blagoslova s. Marija Pia primila je koprenu, križ i konstitucije svoje Družbe.

Slavljenici je župna zajednica darivala kip Gospe Brze Pomoći i cvijeće. Kako je među uršulinkama bila i s. Blaženka Divić, koja ove godine slavi 25 godina svoje vjernosti i ustrajnosti na putu Gospodnjem, i nju su darivali cvijećem.

Svečana misa završila je dugim ophodom vjernika s pjevanjem litanija BDM, te molitvom pred Gospinim likom u crkvi. S. Marija Pia kao gestu privržene ljubavi prema Gospi položila je do njezina kipa cvjetni aranžman.

 

Na sva četiri misna slavlja toga dana sudjelovao je lijepi broj vjernika, kako domaćih župljana tako i vjernika iz okolnih župa.

Lijep broj vjernika okupljao se i tijekom devetnice uoči svetkovine Marijina uznesenja na nebo na pobožnostima i misama u župi i svetištu Gospe Brze Pomoći, napose posljednja tri dana. Nakon molitve krunice i pjevanja litanija BDM večernja misna slavlja s homilijom predvodio je vlč. Vedran Bilić, svećenik Brođanin u misijama u Peruu. Posebno svečano bilo je u predvečerje Velike Gospe, kada je misno slavlje okrunjeno ophodom u pjesmi do Gospina lika u proštenišnoj crkvi. Osim toga, prostor svetišta u pastoralnom centru „ponovljen“ je u novi oltar i ostali liturgijski namještaj.