Budi dio naše mreže
Izbornik

Uskrs i krizma 40. HRVCON-a KFOR-a na Kosovu

Priština/Janjevo (IKA)

Pripadnici 40. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO operaciji KFOR u Republici Kosovo koji su trenutačno izvan Hrvatske i odvojeni od svojih obitelji proslavili su 31. ožujka svetkovinu Uskrsa.

U bazi Villaggio Italia gdje je smješten veći dio 40. hrvatskog kontingenta vojni kapelan don Branko Čagelj proslavio je svečanu misu. Po ovlaštenju vojnog ordinarija u RH mons. Jure Bogdana don Branko je podijelio sakrament potvrde šestorici pripadnika hrvatske vojske.

Nakon što su se pripadnici ovoga kontingenta odlučili za primanje sakramenta potvrde uslijedila je višemjesečna priprema kandidatima. Krizmanici su se pripremali korizmenom duhovnom obnovom, a bili su dosta angažirani i u Velikom tjednu kao i u Vazmenom trodnevlju. Uz vjeronauke i kateheze krizmanici su sudjelovali i u humanitarnim akcijama koje je don Branko organizirao. U adventu su s ostalim pripadnicima kontingenta skupljali humanitarnu pomoć za zajednicu Hrvata u Janjevu i Letnici, koje redovito i obilaze. U korizmi su skupljali i odnijeli poklone i pomoć Misionarkama ljubavi – sestrama majke Terezije koje žive i djeluju u Peći. Također su odnijeli poklone franjevkama od Bezgrešnog začeća crnogorske provincije koje u Đakovici vode dječji vrtić i djeci za koje se brinu.

Dio pripadnika Hrvatske vojske koji su smješteni u Prištini u Vazmenom trodnevlju, kao i na Uskrs su bili na obredima u Janjevu s malobrojnim Hrvatima koji su tu još ostali živjeti te im i na taj način dali potporu.