Budi dio naše mreže
Izbornik

Uskrsna poslanica mons. Milana Stipića vjernicima Križevačke eparhije

Križevci (IKA)

Uskrsna poslanica mons. Milana Stipića vjernicima Križevačke eparhije

Draga braćo i sestre u Kristu, pred nama je danas veliko otajstvo Kristovoga uskrsnuća. Cijela crkva proslavlja Pashu Kristovu. Kao što je nekoć Bog izveo Izraelski narod kroz Crveno more iz Egipatskog ropstva u slobodu, tako i Krist prolazi kroz smrt i tamu groba, ustaje živ i proslavljen te nam svima poručuje: “Tko vjeruje u mene ima život vječni i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan“. Kršćanska Pasha je naš najveći blagdan, to je blagdan nade za sve ljude ovoga svijeta.

Kristu je trebalo prije uskrsnuća pretrpjeti osamljenost, napuštenost, osudu, bičevanje i strašnu, nasilnu smrt na križu. On je dragovoljno prihvatio križ radi spasenja cijelog čovječanstva. Kao Sin Božji mogao je svakog trenutka uništiti čitav svijet i s njime sve svoje protivnike i krvnike, ali nije, već je ponizno podnio žrtvu. On se u trenucima svoje najveće muke na križu smilovao raskajanom razbojniku, obećavši mu ulazak u raj istog dana. On se molio za svoje krvnike govoreći: “Oče oprosti im jer ne znaju što čine“. U svojoj najljućoj muci, Krist nije mislio na sebe nego na ljude oko sebe te je izvršavao zapovijedi neprestane molitve, praštanja i ljubavi prema neprijateljima. Prazan grob, anđeo na kamenu i složeni povoji znakovi su radosti i pobjede života nad smrću. Učenici su bili u strahu i svi su se razbježali. Četrdeset dana nakon Pashe uskrsli Krist se javljao svojim učenicima jeo s njima i razgovarao kako bi u potpunosti iscijelio njihove duše ranjene tragedijom Velikog petka. Nakon Kristova uskrsnuća ništa više nije bilo kao prije, svijet se pomalo, ali u potpunosti promijenio. Njegovo uskrsnuće je i danas temelj ljudske nade i vjere za milijune kršćana diljem svijeta. Stoga nas ne čudi što neprijatelji vjere upravo naviše žele uništiti u ljudima vjeru u Krista kao Sina Božjega i u njegovo uskrsnuće iz mrtvih. Budimo braćo i sestre postojani u vjeri u Kristovo uskrsnuće. Da Krist nije uskrsnuo iz mrtvih odavno bi bio zaboravljen i on i sav njegov nauk. A naša vjera bi bila uzaludna, kako kaže apostol Pavao.

Nalazimo se u vremenima koja su potpuno nova i neobična za cijelo čovječanstvo. Sav svijet kao da je zastao. Vladaju karantene i restrikcije kretanja. Ova situacija nas je prisilila da se udaljujemo jedni od drugih. Čovjek čovjeku više nije ‘vuk’ nego je ‘zaraza’. Postavljaju se neke nove društvene norme koje naše generacije nisu do sada susrele. Crkve su zatvorene gotovo u cijelom svijetu i bogoslužja se vrše bez prisutnosti vjernika, a takav slučaj nije zapamćen gotovo nikad u cijeloj povijesti kršćanstva. Društvene, a osobito gospodarske promjene kod nas i u svijetu, bit će sigurno jako velike i trebat će se snaći u novim i vjerojatno puno težim okolnostima. Mnogima će biti teško. Međutim, ovakve okolnosti bûde u ljudima duh solidarnosti, međusobnog pomaganja i bratske ljubavi. Dobili smo priliku posvetiti se obiteljskom životu, svojim starijima i svojoj djeci. Ovi dani su nam također jedinstvena prilika za osobnu i obiteljsku molitvu i čitanje Božje Riječi, za upoznavanje svoje vjere i našega spasitelja Isusa Krista.

Naša Križevačka eparhija u ovakvim trenucima uvijek će stajati uz svoje vjernike i pomoći svakome tko je u nevolji, koliko god to budemo u mogućnosti.

Uz pandemiju nas je pogodio i razorni potres u Zagrebu, gdje je teško oštećeno naše Grkokatoličko sjemenište na Gornjem gradu, kao i eparhijska kurija na Kaptolu. Obnova će biti dugotrajna i skupa. Raduje nas što su odmah priskočili naši vjernici, zanimajući se i nudeći svoju pomoć u ovakvim teškim situacijama kada su i sami potrebni pomoći. Svima im od srca zahvaljujem.

Draga braćo i sestre, neka nam svima uskrsli Krist bude izvor nade u životu. Osobito onima koji su u bolesti ili su stradali u potresu. Radujmo se na ovaj najveći kršćanski blagdan uzvišenom duhovnom radošću. Radujmo se prije svega Bogu koji nas voli i koji nas je spasio, radujmo se nadi koju nam je darovao, radujmo se jedni drugima jer smo u Bogu svi jedna velika obitelj. Čuvajmo jedni druge jer smo svi dragocjeni i jedinstveni u Božjim očima i svi smo braća i sestre u najdubljem značenju te riječi.

Svim našim svećenicima i klericima, umirovljenom biskupu Nikoli, monaštvu, časnim sestrama Bazilijankama, bogoslovima i svemu vjernom narodu u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji, želim sretan i blagoslovljen Uskrs!

Sve vas pozdravljam našim tradicionalnim pashalnim pozdravom: Hristos voskrese! Voistinu voskrese!

Uskrs – Pasha, 2020.

apostolski administrator Križevačke eparhije Milan Stipić

Ključne riječi:
stipič uskrsna poruka