Budi dio naše mreže
Izbornik

Uskrsni dvobroj „Žive zajednice“

Frankfurt (IKA)

Iz tiska je izašao i unatoč krizi povezanoj s koronavirusom u Frankfurt je iz Zagreba na vrijeme stigao uskrsni dvobroj Žive zajednice, glasilo hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj, u izdanju Hrvatskoga dušobrižničkog ureda u Frankfurtu na Majni.

Na naslovnici je slika XV. postaje križnoga puta u Gospinoj bazilici u Kevelaeru, a na zadnjoj stranici bista bl. Alojzija Stepinca u dvorištu ispred crkve Sv. Franje u Koblenzu. Tako je bl. Alojzije Stepinac simbol zajedništva hrvatske i njemačke zajednice su Koblenzu.

Iz Crkve u svijetu ističe se vijest pod naslovom „Mediteran – granica mira“ susret razmišljanja i duhovnosti – „Isusova mjera ljubavi bez mjere“. Od vijesti iz domovinske Crkve ističe se vijest o novom koadjutoru Vrhbosanske nadbiskupije i predsjedniku Vijeća Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Tomi Vukšiću. U važnije vijesti iz života hrvatskih katoličkih misija zajednica u Njemačkoj svakako spadaju pokrajinske sjednice s delegatom, održane u pet njemačkih gradova i mjesta na kojima je predavanje pod nazivom „Tko su Isusova braća i sestre iz evanđelja“ održao fra Matej Jovanovac, TOR; seminar za hrvatske đakone i pastoralne suradnice i suradnike iz Njemačke u Splitu i na Visovcu (predavanja su održali dr. fra Ante Vučković i mo fra Stipica Grgat), te duhovne vježbe za hrvatske svećenike i đakone iz zapadne Europe u Wiesbaden-Naurodu, koje je vodio isusovac o. Mirko Nikolić o temi „Samo je u Bogu mir, dušo moja!“. Tu je i više vijesti o proslavi Stepinčeva u Njemačkoj: u Koblenzu u sklopu koje je blagoslovljena i otkrivena bista bl. Alojzija Stepinca na trgu ispred crkve Sv. Franje u Koblenzu; u Aalenu, u Münchenu, u Kölnu, u Duisburgu i sl. U sklopu Stepinčeva u HKM Juraj Planinc predstavio je knjige dr. Claudije Stahl „Alojzije Stepinac. Die Biografie“ – Životopis bl. Alojzija Stepinca i Kardinalove „Posljednje propovijedi iz sužanjstva – Letzte Predigten aus der Gefangenschaft“, koju su postulator mons. dr. Juraj Batelja priredili i dr. Claudia Stahl. U sklopu teoloških osvrta u 2020. godini o temi „Sakramenti u životu Crkve“ mr. Milan Dančuo s KBF-a u Zagrebu ovoga puta piše o sakramentu euharistije. „Svi sakramenti su usmjereni prema euharistiji kao njihovom središtu“. Tu je prigodna uskrsna meditacija, kao i redovne rubrike „Dječji kutak“ u sklopu koje Željka Čolić donosi svoju uskrsnu priču „Čista srijeda i čišćenje…“ i „Mladi i mediji“, u sklopu koje dr. Danijel Labaš ovoga puta donosi nastavak o online iskustvima i mentalnom zdravlju mladih.

Delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina svoju je Poruku u sklopu priloga na njemačkom jeziku naslovio „Misereor“ – o Biskupskom djelu pomoći – jednom od najvećih Djela pomoći bližnjima u Katoličkoj Crkvi u Njemačkoj, a kojem je sjedište u Aachenu. Inače, svake se godine za tu akciju skupljaju milodari na misama u Njemačkoj na 5. korizmenu nedjelju. Zbog koronavirusa ove su godine pozvali da se prilog može uplatiti na njihov br. računa: Misereor, IBAN: DE75 3706 0193 0000 1010 10, BIC: GENODED1PAX, Pax-Bank Aachen. „Neka i nas ovi preostali dani korizme potaknu da rastemo u ljubavi prema bližnjima u nevolji, da budemo milosrdni prema potrebnijima od nas, da riječju i djelom sve više rastemo u kršćanskoj ljubavi, kako bismo Uskrs blagoslovljeno dočekali“, ističe delegat vlč. Ivica Komadina.

Glavni urednik Žive zajednice dr. Adolf Polegubić u Uvodniku pod nazivom „Koronavirus je naša budilica” svima j zaželio blagoslovljen Uskrs uz sažetak aktualnog teksta glede koronavirusa provincijala Hrvatske Provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Josipa Blaževića kojeg je objavio na svom Facebook profilu.

Ključne riječi:
Živa zajednica