Budi dio naše mreže
Izbornik

Uskrsni Emaus na Skradinskom buku

Šibenik (IKA)

Uskrsni Emaus ili Uskrsna euharistija u prirodi tradicionalno je slavljena na Uskrsni ponedjeljak 1. travnja, na Skradinskom buku u Nacionalnom parku Krka, objavljeno je na stranici Šibenske biskupije.

Misno slavlje je uz koncelebraciju umirovljenog šibenskog biskupa Antu Ivasa i dvadesetak svećenika predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić. Ovogodišnji Emaus uz domaće vjernike okupio je i velik broj hodočasnika i svećenika iz svih dijelova Hrvatske. Hodočastilo je i stotinjak vjernika Župe Uzvišenja sv. Križa iz Kravarskog. Ulaz Nacionalni park je za sve hodočasnike bio besplatan.

Biskup Rogić je u propovijedi istaknuo: „Mi smo danas na Emausu na Skradinskom buku na rijeci Krki. Ovdje smo došli kako bismo prepoznali Isusa u lomljenju kruha, u Euharistiji. Došli smo ga pronaći u njegovoj riječi i naći odgovore na naša životna pitanja, da mu damo mjesta da hoda s nama kako bismo postali dionici spasenja vječnog života. Nađimo češće trenutke tišine i molitve osobne, jednako tako zajedničke obiteljske i župne. Molimo da i mi poput dvojice učenika upoznamo pisma i povjerujemo da sve možemo vidjeti obasjano svijetlom uskrsnuća.“

Biskup je pojasnio kako se „sve mijenja i više ništa nije onako kako smo mislili i doživljavali dok nismo uskrslog Krista imali uza se.“ „Dopustimo uskrslom Gospodinu da s nama hoda. Naučimo lomiti kruh i dijeliti život jedni s drugima. Poput dvojice učenika trčimo navijestiti Kristovu radosnu vijest“, potaknuo je biskup Rogić.

Nakon obilaska Nacionalnog parka te proslavljene mise, župljani župe Kravarsko uputili su se u Šibenik gdje ih je dočekao župnik katedralne župe svetog Jakova u Šibeniku don Krešimir Mateša. Upoznavši bogatu povijest, umjetnost i arhitekturu šibenske katedrale vjernici su se uputili u obilazak grada kao posljednje etape svoga uskrsnoga Emausa.