Budi dio naše mreže
Izbornik

Uskrsno čestitanje kardinalu Puljiću i nadbiskupu Vukšiću

Sarajevo (IKA/KTA)

Svećenici, redovnici i redovnice grada Sarajeva, od kojih će većina na sam Uskrs biti zauzeta brojnim pastoralnim obvezama, okupili su se na Veliku subotu, 3. travnja, u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije te čestitali Uskrs nadbiskupu kardinalu Vinku Puljiću i nadbiskupu koadjutoru i apostolskom upravitelju Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomi Vukšiću.

Osim najbližih suradnika kardinala Puljića u Nadbiskupskom ordinarijatu vrhbosanskom predvođenih generalnim vikarom mons. Slađanom Ćosićem, na čestitanje su, između ostalih, došli: provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, provincijalna glavarica Služavki Malog Isusa Provincije Bezgrešnog začeća BDM s. Ana Marija Kesten, provincijska predstojnica Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije Prečistog srca Marijina s. Kata Karadža te predstavnice Milosrdnica sv. Vinka Paulskog Provincije Majke Divne, Školskih sestara franjevki Provincije Svete obitelji i Klanjateljica Krvi Kristove te predstavnici raznih crkvenih institucija te drugi svećenici.

Prigodu čestitku kardinalu Puljiću i nadbiskupu Vukšiću uime svih nazočnih uputio je župni vikar Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u sarajevskoj četvrti Stup vlč. Marin Babić. „Svatko od nas ima svoju ulogu u mjesnoj Crkvi te kao takvi dajemo svoj doprinos općem dobru u ovome svijetu koje bi trebalo biti usmjereno prema onom trajnom, vječnom. Uskrs je uvijek prigoda za razmišljanje o onomu vječnom, odnosno o onome što slijedi nakon Velikoga petka i smrti“, kazao je vlč. Babić, napominjući da patnja, bol i suze kao da nemaju mjesta u njegovu življenju.

„Nadići bol, patnju i suze, odnosno dati im smisao u životu svakog od nas može samo onaj koji ima vjeru u Kristovo uskrsnuće… Uzoriti kardinale, preuzvišeni nadbiskupe, živimo u vremenu velikih izazova svjesni brojnih poteškoća. Potreban nam je susret s izvorom ljubavi, s pobjednikom nad smrću. Stoga neka Kristova pobjeda ljubavi djeluje među nama tako da budemo svjedoci vjere, nade i ljubavi te nas uskrsli Gospodin sve učini glasnicima i propovjednicima nade i života u našoj sredini. U ovome trenutku čudnih okolnosti, neka nas nepravde ne podijele, a poteškoće ne obeshrabre“, poželio je vlč. Babić kardinalu Puljiću i nadbiskupu Vukšiću.

U zahvalnoj riječi za upućene čestitke kardinal Puljić je rekao da je kroz međusobno čestitanje također vidljivo crkveno zajedništvo te jedni drugima žele sretan Uskrs odnosno izražavaju želju da se Isusu raduju. „Radovati se Isusu, radovati se njegovoj žrtvi kojom je zlo pobijedio i život donio. Nema prave radosti ako se od križa bježi. Slaviti Otajstvo Otkupljenja znači dozvoliti da nas Isus oblikuje. To oblikovanje nas jača u našoj pastoralnoj ljubavi da iz te brige, kao što Papa poručuje, ne bude nitko isključen.

Unatoč izolacije u ovoj pandemiji, mi se ne smijemo izolirati u svojoj pastoralnoj ljubavi. Štoviše, moramo razbijati klanski mentalitet koji politika nameće stranačkim interesima. Kako razumjeti odbacivanje onih koji mi nisu simpatični samo zato što ne podupiru određenu politiku ili zbog nekih drugih razloga pa se stvara međusobni jaz. U tim trenucima gubimo iz vida poziv Isusa Krista da zajedno radimo u njegovu vinogradu, na njegovoj njivi onako kako je On to činio tijekom svoga zemaljskog života i u skladu s njegovim jasnim evanđeoskim smjernicama“, kazao je kardinal Puljić te nastavio:

„Samo po međusobnoj ljubavi i suradnji možemo biti u ovom svijetu prepoznatljivi kao Kristovi učenici. Papa kaže da smo pozvani pridonijeti izgradnji smjernih konstruktivnih odnosa među ljudima i posvetiti pozornost onima koji su odbačeni iz bilo kojih razloga. Sveti Otac nas uporno potiče na izgradnju bratstva i našeg zajedničkog doma. Ova mjesna Crkva treba postati istinski naš zajednički dom, bez obzira koja nam je služba povjerena i ili kojem redu ili zajednici pripadamo.

Pozvani smo ljubiti Krista i Crkvu, voljeti Boga i čovjeka za kojega je Isus pošao na križ te prihvaćati žrtve na koje nailazimo hodeći putem te ljubavi. Ako istinski volimo Krista i poslanje koje nam je povjerio, onda ćemo se za to i žrtvovati i umirati sebi živeći za Boga i svoje bližnje. A ono za što se umire, to ne odumire“, rekao je kardinal Puljić te poželio svima da rastu u toj ljubavi i međusobnom zajedništvu oko Krista Gospodina i čestitao Uskrs.