Budi dio naše mreže
Izbornik

Dostupan ažurirani „Vademecum“ o procedurama u slučajevima seksualnog zlostavljanja maloljetnika od klerika

Vatikan (IKA)

Dikasterij za nauk vjere objavio je na svojoj mrežnoj stranici ažuriranu verziju priručnika koji pomaže u ispravnom postupanju s kanonskog stajališta prema slučajevima zlostavljanja maloljetnika koje su počinili klerici, prenosi Vatican News.

Dvije godine nakon prvog izdanja, sada je objavljena ažurirana verzija „Vademecuma o nekim proceduralnim točkama u postupanju prema slučajevima seksualnog zlostavljanja maloljetnika koje su počinili klerici“ – alata koji je Dikasterij za nauk vjere razvio kao pomoć ordinarijima, poglavarima te njihovim suradnicima kako bi s kanonskog stajališta ispravno postupali prema osjetljivim situacijama u kojima je klerik optužen za seksualno zlostavljanje maloljetnika.

Tekst, koji nema pravnu vrijednost, ima za cilj odgovoriti na rastuću potrebu za poznavanjem prakse onih koji su pozvani u raznim ulogama upravljati tim situacijama.

Već je prvo izdanje (16. srpnja 2020.) bilo uvod u buduća ažuriranja. Dikasterij za nauk vjere istaknuo je kako je njegovo širenje pridonijelo standardizaciji prakse, osposobljavanju operatera te rješavanju pitanja koja ne nalaze adekvatne odgovore u zakonskim tekstovima.

Ažuriranje prvog izdanja bilo je potrebno uglavnom nakon stupanja na snagu VI. knjige Zakonika kanonskog prava i „Norma o deliktima rezerviranim za Kongregaciju za nauk vjere” (8. prosinca 2021.), motu proprija „Fidem servare“ (14. veljače 2022.) i „Competentias quasdam decernere“ (15. veljače 2022.) te apostolske konstitucije „Praedicate evangelium“ (5. lipnja 2022.).

U radu revizije pomno su razmatrani, između ostalog, različiti doprinosi akademskih centara i sektorskih studija pristiglih u posljednje dvije godine, kao i stalna usporedba s crkvenom stvarnostima koje su već dugo uključene u ovo područje, čiji su se prijedlozi pokazali dragocjenom prigodom za pojašnjenje nekih točaka i poboljšanje teksta.

Na uredničkoj razini zadržana je ista numeracija kao i u prvoj verziji kako bi se olakšao pristup različitim temama onima koji su već upoznati s „Vademecumom“. Budući da je ovo i tekst otvoren za buduće razvoje, Dikasterij je zahvalan onima koji bi željeli predložiti korisna zapažanja.