Budi dio naše mreže
Izbornik

Ususret 100. obljetnici rođenja bl. Miroslava Bulešića

Lanišće/Valbandon (IKA)

Pastoralni plan Porečke i Pulske biskupije ove je godine u znaku obilježavanja 100. obljetnice rođenja bl. Miroslava Bulešića, svećenika koji je ubijen 24. kolovoza 1947. godine. Tim povodom od veljače u Lanišću, mjestu pogibije, i Valbandonu, gdje se nalazi jedina njemu posvećena crkva, započelo je obilježavanje svakog 24. u mjesecu, posebnim liturgijsko-molitvenim sadržajima.

U Svetvinčentu, rodnoj župi blaženika svake prve nedjelje u mjesecu u 11 sati je misa za hodočasnike te za sve nakane i zahvale koje je internetskim putem moguće poslati putem kontakt obrasca na internetskim stranicama župe Svetvinčenat. Svakog posljednjeg petka u mjesecu ondje je molitveno bdjenje pred relikvijama blaženika.

Za ovu godinu u planu je više duhovnih, pastoralnih i izdavačkih projekata kojim će biti obilježena obljetnica rođenja blaženika. Svećenici Porečke i Pulske biskupije svečanu misu u sklopu redovite korizmene duhovne obnove ove će godine slaviti u Svetvinčentu. Svečana proslava 100. obljetnice rođenja bit će obilježena 13. svibnja u Svetvinčentu misom u 17 sati. Vicepostulatura za kanonizaciju bl. Miroslava Bulešića priprema treće izdanje Blaženikovog Duhovnog dnevnika. To su samo neki od projekata u planu obilježavanja 100. obljetnice rođenja.

Još jedna od inicijativa u vezi našeg najmlađeg blaženika, na dekanatskoj razini, je i hodočašće vjernika Porečkog dekanata koji će u subotu 7. ožujka obići Badernu, Lanišće, Juršiće i Svetvinčenat, mjesta koja su obilježila život blaženika.

Novi križni put kojeg su, koristeći zapise iz Duhovnoga dnevnika, uredile redovnice iz Poreča svi koji žele mogu slobodno preuzeti na internetskoj stranici Porečke i Pulske biskupije.