Budi dio naše mreže
Izbornik

Uveden u službu novi župnik Župe Bezgrešnog Srca Marijina vlč. Tomislav Ćorluka

Slavonski Brod (IKA)

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić je tijekom euharistijskoj slavlja u nedjelju 29. kolovoza u Župi Bezgrešnog Srca Marijina u Slavonskom Brodu uveo u službu novoga župnika vlč. Tomislava Ćorluku.

Nakon ulazne procesije kroz crkvu, mons. Hranić upoznao je vjernike sa životopisom njihovog novog župnika. Vjeroučiteljica Mirjana Tolić pročitala je dekret prema kojem je vlč. Ćorluki dodijeljena ta župa, s početkom od 25. kolovoza 2021.

Nakon što mu je župljanin Ivica Kožul uime župljana župe predao ključeve župne crkve, vlč. Ćorluka je blagoslovljenom vodom blagoslovio vjernike.

U homiliji je nadbiskup Hranić protumačio misna čitanja i istaknuo da „ništa što izvana ulazi u čovjeka ne može ga onečistiti, nego što iz čovjeka izlazi – to ga onečišćuje. Ta iznutra, iz srca čovječjega, izlaze zle namisli, bludništva, krađe, ubojstva, preljubi, lakomstva, opakosti, prijevara, razuzdanost, zlo oko, psovka, uznositost, bezumlje. Sva ta zla iznutra izlaze i onečišćuju čovjeka“.

„Pobjednici“ u takvim „bitkama“ nisu oni koji nanose zlo dugome, već oni koji su u stanju sve to podnijeti – biti poniženi, a ne vratiti istom mjerom. Oni koji će oprostiti i grešniku dati novu šansu te mogućnost za obraćenje, kazao je nadbiskup.

Obraćajući se vlč. Ćorluki, nadbiskup Hranić pohvalio ga je za brojna dobra djela učinjena u njegovoj dosadašnjoj službi. Istaknuo je njegovu marljivost, mirnoću, požrtvovnost te mu poželio da takav ostane i nadalje. Nadbiskup je pohvalio i djelovanje i život župne zajednice na Budainci. Znao je da takvoj (uhodanoj) zajednici treba dobar „pastir“ koji će jednako dobro nastaviti s katehetskim radom. Na kraju propovijedi, nadbiskup Hranić iskreno je zahvalio dosadašnjem župniku vlč. Andriji Djakoviću za njegov dragocjen rad u ovoj župi kroz 25 godina svog svećeništva. Nadbiskup Hranić potaknuo je sve župljane da jednakim žarom i srcem prihvate novog župnika kao što bi prihvatili i njega samoga, jer svećenici su nadbiskupovi izaslanici, suradnici. Svakom župniku je najveća radost vidjeti da njegova župna zajednica „cvjeta“ – zbog ljudi koji spremno sudjeluju, pomažu, šire Božju Riječ – i riječima i djelima. Zahvalio je dragom Bogu, ali i svima nazočnima što svojim djelovanjem u župi imaju otvoreno srce za Krista Gospodina, kojemu dopuštaju da ih oblikuje. Izrazio je nadu i želju da župa nastavi rasti i jačati i pod vodstvom novog župnika. Nakon homilije vlč. Ćorluka je ispovjedio svoju vjeru moleći Vjerovanje. Nakon pričesti župni suradnik Gordan Capuder zahvalio je nadbiskupu Hraniću na dolasku te mu je uručen dar. Uime cijele župne zajednice pozdravio je i novog župnika vlč. Ćorluku te mu izrazio dobrodošlicu što je bilo popraćeno pljeskom. Vlč. Ćorluki uručen je i dar dobrodošlice.

Vlč. Tomislav Ćorluka rođen je 19. lipnja 1971. godine u Nuštru. Po završetku osnovne škole pošao je u Dječačko sjemenište na Šalati u Zagrebu sa željom da postane svećenik. Nakon završene Gimnazije pohađao je teološki studij u Đakovu. Za svećenika ga je na Petrovo 1997. zaredio sada pokojni biskup Ćiril Kos. Kao mladi svećenik najprije je tri godine bio kapelan u katedralnoj župi u Đakovu. Godine 1990. imenovan je župnikom u Nijemcima. No, već sljedeće godine počeo je Domovinski rat te je i on bio dio sudbine svojih župljana, skrivanja u šumi i višednevnog bježanja, spašavajući živu glavu dok nije došao u Đakovo. Ponizan, dobar, marljiv i samozatajan ponajviše je fizički radio u Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije dijeleći humanitarnu pomoć. Godine 1994. imenovan je prvim župnikom novoosnovane Župe Srca Isusova u Vinkovcima. Kao župnik godine 1997. među prvima se vratio u razrušene Nijemce i polako obnavljao porušene crkve, kapele. Godine 2002. imenovan je župnikom katedralne župe Svih Svetih u Đakovu, a u tri je mandata bio dekan Đakovačkog dekanata. Nakon 19-godišnje službe u Đakovu došao je za župnika župe Bezgrešnog Srca Marijina u Slavonski Brod.