Budi dio naše mreže
Izbornik

Uvođenje u župničku službu vlč. Marka Torbara

Zagreb (IKA)

Župa Pohoda BDM u Čučerju, koja je teško stradala u nedavnom potresu, u nedjelju, 16. kolovoza dobila je novog župnog upravitelja vlč. Marka Torbara.

Misno slavlje u kapeli Sv. Leopolda Mandića i sv. Monike u Dankovcu, uz novog župnika predvodio je zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. U koncelebraciji je bio i prof. fra Ante Crnčević koji je vjernicima pročitao dekret kardinala Josipa Bozanića. U homiliji biskup se osvrnuo na evanđeoski lik „žene od mrvica“ kao odlučne, uporne, inteligentne i brižne majke koja se bori za svoju djecu tražeći barem mrvice. „I ove nedjelje dionici smo čuda mrvica. Ovdje u euharistijskom slavlju u Čučerju – što imamo? Nakon potresa, nošeni vjerom i Božjom Riječju, s malo kruha i vina, u zajedništvu sa svojim bližnjima, slavimo najveće bogatstvo. Ranjena građevina crkve nije razrušen duhovni dom župe. Štoviše, baš u ovome trenutku Gospodin po Crkvi šalje mladoga svećenika Marka, u njegovoj spremnosti i otvorenosti Božjoj volji“. Biskup Šaško istaknuo je i važnost okupljanja vjernika u župnim zajednicama u čijem životu njen upravitelj ima iznimno važno i odgovorno mjesto. Homiliju je zaključio poticajnim riječima okupljenim vjernicima da budu pomoć vlč. Marku, da ga prihvate s ljubavlju i poštovanjem, aktivno se darovima i nadahnućem uključujući u život župe. Istaknuo je Markovu zavičajnost oblikovanu u duhu bl. Alojzija Stepinca koji je u sebi sačuvao snagu pouzdanja u Boga, računajući ponizno na snagu malenosti, na vrijednost mrvica. Na kraju misnoga slavlja okupljenima se obratio vlč. Torbar, zahvaljujući svima koji su ga pratili na njegovom dosadašnjem putu svećeništva. Posebnu je zahvalnost izrazio nadbiskupu na povjerenju u predstojećoj mu zadaći. “Na srcu mi je svaka duša koja mi je povjerena i to će mi biti prioritet, a vjerujem da će se po mojem i vašem zalaganju obnoviti i porušeno. Molimo i radimo na svetosti, svatko od nas može nešto, uz Božju pomoć sve. Nisam došao biti upravitelj za sebe nego za vas i zajedno s vama želim graditi ovu župnu zajednicu“, rekao je vlč. Torbar. Uime župljana i pastoralnog vijeća zahvalu je izrekao Dražen Zrinski. U svojem govoru podsjetio je kako su čučersku župu kroz povijest pogodilo četiri snažna potresa, nakon čega je marljiv puk iznova obnavljao i ponovno podizao prigorsku ljepoticu. „Vjerujemo kako će i naše generacije imati snage i volje urediti crkvu i župnu kuću“, rekao je Zrinski. Obećao je novome župniku pomoć i suradnju u pastoralnom i materijalnom radu župe. Biskup Šaško okupljene je ohrabrio navodeći kako je od strane nadbiskupije sve napravljeno za postavljanje privremenog montažnog prostora za okupljanje vjernika i liturgijska slavlja čiju realizaciju trebaju prepoznati mjerodavni u društvu kako ne bi dolazilo do neprimjerenih zapreka.

Vlč. Marko Torbar rođen je 25. travnja1989. Odrastao je u župi Presvetog Trojstva u Krašiću gdje je pohađao osnovnu školu. Pohađao je Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju i Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu gdje je i diplomirao 2014. godine. Za svećenika je zaređen 2015. po rukama nadbiskupa Josipa Bozanića. Do sada je kao župni vikar djelovao je u Župi sv. Nikole u Kustošiji, zatim sv. Martina u Dugom Selu te naposljetku u župi sv. Petra apostola u Zagrebu.

 

Ključne riječi:
biskup Ivan Šaško Marko Torbar