Budi dio naše mreže
Izbornik

Uvođenje vlč. Željka Nestića u župničku službu u Dugoj Resi

Zagreb (IKA)

Vlč. Željko Nestić liturgijski je uveden u župničku službu u nedjelju 29. kolovoza u Župi bl. Alojzija Stepinca u Dugoj Resi.

Mons. Josip Kuhtić, arhiđakon karlovačko-gorički i delegat zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, predstavio je župnoj zajednici novog župnika. Na početku euharistijskog slavlja Dekret o imenovanju vlč. Nestića župnikom u Dugoj Resi pročitao je vlč. Fabijan Štedul, a župljanima ga je predstavio mons. Kuhtić. Novi župnik izrekao je ispovijest vjere te župničku prisegu.

U homiliji mons. Kuhtić istaknuo je kako Isus u Evanđelju provocira farizeje i pismoznance. “Sv. Marko evanđelist piše iz perspektive prve kršćanske zajednice. Farizeji su prema vani izgledali savršeno, no njihova srca bila su daleko od Gospodina. Radi se o oko 600 propisa koje su farizeji propisali i koje su odredili da ih se svakodnevno mora vršiti da bi se ostalo pravovjernim. Često se radilo o kodificiranim navikama i običajima koji su bili odvojeni od prave vjere.”

“Mi se moramo zapitati nastojimo li možda i mi, prema vlastitom nahođenju, nametati svoje osobne stavove kao sveopće i temeljne ideje kršćanskih vrijednosti. Vrijednosti suvremenog čovjeka uvelike se svode na ono površinsko i izvanjsko. Tu se može postaviti samo jedno pitanje: Gdje je tu duša? Gdje je tu srce, emocija, dubina? Gdje je tu čovjek kao osoba? Gdje je tu mjesto za Boga? Današnji čovjek bježi od stvarnosti u kojoj živi. Taj bijeg zapravo je bijeg od sebe i svojih unutarnjih potreba”, naveo je u homiliji mons. Kuhtić.

Novom župniku Nestiću mons. Kuhtić poručio je da uvijek bude pozoran i da zna slušati i osluškivati. “Vjera nije gledanje, nego je slušanje. Bog progovara preko svakoga od nas. Treba paziti da Riječ Božja ne postane navikom i rutinom jer kada nešto postane navika i rutina u našem životu, onda se ne mijenjamo, onda Riječ Božja ne može mijenjati čovjeka.”

Na kraju mise župljanima se obratio i vlč. Nestić, poručivši kako se raduje budućoj suradnji u ostvarivanju Božje volje – da se svi ljudi spase. Potaknuo je župljane da se bezrezervno uključe u rad i život župne zajednice.