Budi dio naše mreže
Izbornik

Uz „Papinski križ“ vjernici u Osijeku proslavili Križevo

Osijek (IKA)

Na blagdan Uzvišenja sv. Križa, u utorak 14. rujna, župni pjevači i volonteri katoličkih udruga proslavili su Križevo uz „Papinski križ“ u Osijeku na spomen-platou u Ulici sv. Leopolda Bogdana Mandića u istoimenoj župi.

Uz „Papinski križ“, koji je smješten kraj Sportsko-poslovne zračne luke Osijek-Čepin gdje je 7. lipnja 2003. papa Ivan Pavao II. slavio svečanu euharistiju s 220 tisuća hodočasnika, vjernici su proslavili Križevo zahvalno se prisjetivši „Pape putnika“, ovdje i kasnije na misi u svojim župama.

Uz križ je drugu godinu zaredom održan prijepodnevni molitveno-glazbeni program uz vodstvo Silvestra Vrčeka, zborovođe u franjevačkoj crkvi Sv. Križa u osječkoj Tvrđi. Čašćenje sv. Križa molitvom i pjesmom potaknuo je i ostvaruje Vrček, a prihvatili su ga laici angažirani u katoličkim udrugama i zborovima župa dvaju osječkih dekanata pa je ovogodišnji program sabrao 16 pjevača i molitelja.

Nakon uvodne pjesme, Nevenka Špoljarić je položila lampion uz spomen-ploču Papinog 100. apostolskog putovanja, a smisao „križevskog“ sabiranja razložio je Vrček kazavši: „Danas na blagdan Uzvišenja sv. Križa častimo ovaj sveti križ postavljen na mjesto gdje je Sveti Otac služio svetu misu. Molimo sv. Papu Ivana Pavla II. za zagovor i nebesku zaštitu od koronavirusa i molimo za sve preminule od pandemijske bolesti“.

Tekst sa spomen-ploče i molitvu je predmolio Tomislav Trojan te su osječki zboristi u nizu himna naposljetku otpjevali pjesmu „Krist na žalu“. Križevo je bila prigoda za duhovni susret uz 22-metarski „Papin križ“, restauriran i treći put postavljen na sadašnje mjesto gdje je blagoslovljen 28. travnja 2017. godine.

U međuvremenu spomen-plato nije održavan, unatoč tome što je sastavni dio cjeline sa središnjim znamenom drvenog križa, koji je, sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, od 2004. zaštićeno kulturno dobro lokalnoga značenja.

Osječki su vjernici stoga odlučni potaknuti još jednu akciju u suradnji s novom gradskom vlašću kako bi dogodine prostor bio ambijentalno uređen i obnovljen devastiran drveni plato i sjedalice.