Budi dio naše mreže
Izbornik

Uz proslavu svetkovine Bogojavljenja obilježena 36. obljetnica biskupstva mons. Franje Komarice

Banja Luka (IKA/TABB)

Na svetkovinu Bogojavljenja, 6. siječnja, svečanu koncelebriranu misu u banjolučkoj katedrali predvodio je biskup Franjo Komarica, kojem je toga dana bila i obljetnica biskupskog ređenja, koja se obilježavala i na svim misama u cijeloj biskupiji.

Biskup Komarica je po datumu svoje biskupske posvete najstariji među aktivnim biskupima ordinarijima u hrvatskom narodu. Posvetio ga je za biskupa u vatikanskoj bazilici, nad grobom sv. Petra, sveti papa Ivan Pavao II. 6. siječnja 1986., zajedno s još šestoricom izabranika iz šest zemalja Europe, Azije, Afrike te Sjeverne i Južne Amerike.

Uvodeći u misno slavlje, biskup Komarica podsjetio je da se Bogojavljenje u Crkvi slavilo kao najstarija svetkovina Rođenja utjelovljenog Sina Božjega. Spomenuo je i 31. obljetnicu biskupske posvete vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića, „najdičnijeg živućeg sina naše biskupije“, te obljetnicu svoga biskupskog ređenja. Najavio je i blagoslov s potpunim oprostom na kraju mise.

U homiliji biskup je najprije na temelju svetopisamskih liturgijskih čitanja protumačio sadržaj svetkovine Bogojavljenja. Zatim je posvijestio nazočnima da će nejako i nevino Djetešce u betlehemskoj štalici „na kraju svoga mesijanskog poslanja reći svojim izabranim učenicima: Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji. Pođite dakle i učinite mojim učenicima sve narode“. Pojasnio je da se taj Isusov nalog odnosi i na sve današnje članove Crkve, da idu k svojim sugrađanima i suvremenicima kao „nositelji Kristove Radosne vijesti, kršćanske nade, optimizma, milosrđa i ljubavi“. Jer, određenje Crkve je da svim stanovnicima Zemlje donosi Krista, Spasitelja kao „Svjetlo svijeta“, hodeći njegovim stopama i stazama, čineći dobro, po muci i smrti k slavi uskrsnuća i vječne slave u Nebesima.

Biskup se prisjetio riječi svoga zareditelja sv. pape Ivana Pavla II. iz propovijedi prije 36 godina. Papa je tada dao u zadatak novozaređenim biskupima „da idu u svoje narode i zemlje i snagom biskupskog reda svim ljudima pomažu upoznati Krista, kao svoga Spasitelja”. Biskup Komarica zahvalio je Bogu i molitvama brojnih vjernika na svemu što je u biskupiji i izvan nje mogao tijekom proteklih 36 godina učiniti na proslavi Božjeg Imena, na izgradnji Kristova kraljevstva i u radu oko spasenja čovjeka kao bogolikog stvorenja.

Pri kraju se ukratko osvrnuo na neka radosna događanja u biskupiji tijekom protekle godine: zajednički sinodalni put cijele biskupijske zajednice te sve uočljivije svjetlo mirotvorstva iz novoosnovanog centra za mir i suradnju Marija Zvijezda, koje svjetlo prepoznaju iz drugih krajeva Europe kao „Zvijezdu nove nade na jugoistoku Europe“.

Potaknuo je sve da poput pastira i trojice mudraca i oni budu osjetljivi na znakove Neba, te da na poticaje Božjeg Duha i Gospe, „Maje Crkve“ i „Majke svih naroda“ nastoje i  dalje činiti sve ono što nalaže Isus, Spasitelj svijeta.

Pri kraju misnog slavlje svi su otpjevali zahvalnu pjesmu „Tebe Boga hvalimo“. Među misarima je bio i generalni konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci prof. Zoran Piličić. Pjevanje okupljene zajednice predvodile su redovnice Družbe klanjateljica Krvi Kristove iz samostana Novi Nazaret. Druženje se nastavilo u zgradi Biskupskog ordinarijata, te zajedničkim objedom svećenika, redovnica i rodbine biskupa Komarice. Prigodnu čestitku biskupu Komarici izrekao je pomoćni biskup Marko Semren.