Budi dio naše mreže
Izbornik

Vanjska proslava sv. Ante u Vojniću

Vojnić (IKA)

Na 12. nedjelju kroz crkvenu godinu, 19. lipnja, svečanu misu na otvorenom u čast župnoga zaštitnika u Župi sv. Ante Padovanskog u Gospiću predvodio je gvardijan samostana u Tolisi fra Mario Jurić.

U propovijedi je istaknuo kakoje sv. Ante Padovanski omiljen svetac u našem narodu, nekako blizak i pouzdan. Svecima pristupamo s pogledom vjere da Bog želi i hoće također u našem životu učiniti dobra i velika djela kakva je činio i čini u životima svetaca. Sveci su nam darovani da vidimo što je sve Bog spreman dati i daje onima koji se otvore njegovu djelovanju, koji u svoj život puštaju njegova Duha, koji se s povjerenjem predaju u njegove ruke. Zato sv. Ante nije reklama, nego primjer, uzor, putokaz što je Bog namijenio onima koji ga hoće ljubiti u svom životu.

Naše je doba veliko po mnogo čemu. Toliko je stvari koje nam olakšavaju život, koje nas čine međusobno bližima, koje podižu kvalitetu življenja. No, naše je doba i vrijeme u kojemu kao da sve više zaboravljao da jednostavne stvari čine osnovu života. Zaboravljamo biti jednostavni.

Jednostavnost sv. Ante može i nama biti primjerom da se do Boga i ljudi ne dolazi po složenim i ogromnim junačkim djelima koja su skoro neizvediva tako da ih i ne činimo, nego svakodnevnim življenjem, a to znači hrabrim, upornim i povjerljivim življenjem svoga kršćanstva. Ta jednostavnost zrcali se u našem odnosu s drugima, s bližnjima, braćom i sestrama, baš onima koji nam stalno čine život složenim. Jednostavnost tada pokušava razumjeti bližnjega: shvatiti da čovjek često ranjava druge zato što je ranjen, da druge zarobljava zato što želi biti voljen, da otežava drugima zato što je sam bolestan i ne zna izlaza iz svoje samoće. Jednostavan čovjek neće šutke prelaziti preko nepoštenja kao mjere odnosa u društvu, preko izrabljivanja radnika, preko laži i manipulacija u političkom životu; on neće šutjeti pred nasiljem u našim obiteljima, neće biti neosjetljiv za potrebe siromašnih i slabih…

Sveci su jednostavni. Oni su znali vidjeti i reći, ne radi sebe već radi bližnjega, a to znači radi Boga. Sveti Anto bio je veliki propovjednik Isusove radosne vijesti. On je tu radost u svom životu posvjedočio. Nama kao izazov ostaje trajno jedna zadaća: po primjeru svetaca i našeg sv. Ante živjeti odgovorno i ljudski jer jedino iz takva života nastaje nešto lijepo i dobro, skrovito i veliko, zaključio je propovjednik.

Suslavili su fra Marko Hrgota iz susjedne Župe sv. Petra i Pavla, Gvozd, koji je hodočastio pješice sa svojim župljanima, te domaći župnik fra Ivo Bošnjak. Svečanost je počela procesijom iz središta mjesta od kapelice Sv. Ante do župne crkve Sv. Ante. Svečev kip pronijeli su mjestom pripadnici DVD-a Vojnić. Pridružili su se folkloraši HKUD-a sv. Ante, Herceg-Bosna, Tušilović, te gosti – HKUD Višići iz Višića, BiH, hodočasnici iz župnikove rodne župe Rama te biciklisti iz Zagreba, članovi Biciklističkoga kluba Rama Zagreb, bivši župnik fra Ante Ivanović, predstavnici policije s kapelanom don Ivom Borićem, potpredsjednik Vlade RH i ministar branitelja Tomo Medved u pratnji saborske zastupnice Maje Grba Bujević i mnogobrojni drugi gosti i prijatelji.

Po završetku misnoga slavlja nastupio je s kratkim programom domaći HKUD sv. Ante Herceg-Bosna, Tušilović te gostujući HKUD Višići iz Višića. Potom je upriličena okrjepa i bratsko župno druženje.

I sama župna svetkovina, 13. lipnja, svečano je proslavljena, a prethodila joj je trodnevna duhovna priprava koju su predvodili župnik Bošnjak, fra Marko Hrgota i don Ivo Borić, policijski kapelan Sisačko-moslavačke PU. Drugi dan trodnevnice na poseban način bili su zastupljeni prvopričesnici i njihovi roditelji, a priređeno je i cjelodnevno klanjanje pred Presvetim.