Budi dio naše mreže
Izbornik

Vatican News odsad i na hebrejskom jeziku

Vatikan (IKA)

Vatican News je u četvrtak 17. prosinca na poseban način proslavio 84. rođendan pape Franje: od sada je portal dostupan i na hebrejskom jeziku.

Multimedijski informativni portal Svete Stolice, koji je počeo s djelovanjem prije tri godine, od četvrtka je tako dostupan na 36 jezika. Time su dodatno ojačana nastojanja da se Papine riječi i svjedočanstva te vijesti iz života Crkve prenose cijelim svijetom.

Latinski jeruzalemski patrijarh Pierbattista Pizzaballa istaknuo je da hebrejski jezik ima veliko simbolično značenje za kršćane jer je, zajedno s grčkim i aramejskim, to i jezik Svetoga pisma. Dodao je da je nova web stranica na modernom hebrejskom, ali je izravno povezana s jezikom biblijskih patrijarha, proroka i kraljeva iz drevnih vremena i hebrejskog naroda iz Isusova doba.

Patrijarh Pizzaballa podsjetio je na nastojanja Crkve, posebno od Drugoga vatikanskog sabora, da razvije prijateljske odnose sa židovskim narodom i na taj način pridonose boljem svijetu. Patrijarh je spomenuo posjete posljednjih papa sinagogama u različitim dijelovima svijeta, sastanke s predstavnicima židovskog naroda, posjete Svetoj zemlji, posebno Zapadnom zidu i Yad Vashemu, spomeniku žrtvama Holokausta.

Hebrejski jezik nije novost u svijetu komunikacija Svete Stolice. Na mrežnoj stranici Vatikanskog radija bio je prisutan od listopada 2010., kad je održana posebna biskupska sinoda za Bliski istok, do prosinca 2017. Današnja stranica na hebrejskom jeziku omogućena je zahvaljujući naporima i suradnji Latinskog patrijarhata i Vikarijata sv. Jakova u Jeruzalemu.

Ključne riječi:
hebrejski jezik Vatican News