Budi dio naše mreže
Izbornik

Vatikan objavio plan u pet točaka za borbu protiv koronavirusa

Rim (IKA)

Papinska akademija za znanosti i Papinska akdemija za društvene znanosti predstavile plan "koji se tiče svih kao i budućnosti", prenosi Vatican News 27. ožujka.

Zajednički prijedlog nosi naslov „Ususret pandemiji – Smjernice o budućem djelovanju i promjeni prioriteta“. U dokumentu je riječ o tome što znanost, politika, medicina i društvo mogu učiniti- sada i u budućnosti. Članovi tih papinskih akademija znanstvenici su iz cijeloga svijet i oni predlažu: 1. prevenciju – pravovremeno upozorenje i djelovanje; 2. podršku znanostima i pojedinim inicijativama znanstvene zajednice; 3. zaštitu siromašnih i ranjivih; 4. stvaranje globalnih povezanosti i mjera pomoći između i unutar nacija; 5. jačanje solidarnosti i suosjećanja.

Stručnjaci papinskih akademija nadalje konkretno traže, između ostaloga, pomoć migrantima i izbjeglicama kao i siromašnima, kritiziraju diskriminaciju žena na zdravstvenom i ostalim područjima i traže ukidanje nepravednosti.

Ističu zabrinutost zbog sebičnosti i kratkovidnosti nekoordiniranih nacionalnih reakcija i poručuju da je vrijeme da se dokaže da je „obitelj naroda“ zajednica vrednota zajedničkoga podrijetla i zajedničke budućnosti.

Znanstvenici su kritizirali i rast međusobne izolacije među zemljama kao kontraproduktivnu. Globalna suradnja je nužnost i mora se promicati. Osvrću se i na razaranje okoliša i klimatske promjene i traži poštovanje i zaštitu postojećih resursa i promjenu životnog stila. Kada se COVID19 stavi pod kontrolu ne možemo se više vratiti starom dnevnom redu. Nasuprot tome – potrebno je odgovornije, solidarnije, jednakopravnije, brižnije i pravednije društvo.

Dokument su potpisali predsjednik Papinske akademije za znanosti Jooachim von Braun, predsjednik Papinske akademije za društvene znanosti Stefano Zamagni i brojni ugledni znanstvenici.