Budi dio naše mreže
Izbornik

Vatikan zaustavio plan restrukturiranja 887 župa u 35 u biskupiji Trier

Rim (IKA)

Biskup Triera Stephan Ackermann sastao se sa čelnicima Kongregacije za kler i Papinskog vijeća za zakonodavne tekstove, u Rimu 5. lipnja, kako bi raspravili njegov plan restrukturiranja 887 župa u 35 „XXL župa“, objavila je CNA.

Sastanku s biskupom Ackermannom i predstavnicima biskupije prisustvovali su kardinal Beniamino Stella i nadbiskup Filippo Iannone.

Prema priopćenju biskupije Trier „Kongregacija za kler, kao i Papinsko vijeće za zakonodavne tekstove zabrinuti su oko predložene reforme župa kako je opisano u zakonu o provedbi rezultata biskupijske sinode“.

Zabrinuti su posebno oko „uloge župnika u upravljačkoj radnoj skupini župe, službe drugih svećenika, koncepcije župnih tijela, veličine budućih župa i brzine provedbe“.

Program restrukturiranja odobren je u listopadu 2019. godine prema zaključcima biskupijske sinode (2013. – 2016.), održane zbog opadanja broja vjernika prisutnih na misama, nedostatka svećenika i drugih izazova s kojima se suočava Crkva u Njemačkoj.

Biskupija je priopćila kako će biskup Ackermann sada pokušati izraditi novi plan usklađen sa zaključcima sinode i preporukama sa sastanka u Rimu, objavila je CNA.