Budi dio naše mreže
Izbornik

Vatikanska konferencija o upravljanju kulturnom baštinom redovničkih zajednica

Vatikan (IKA)

Katalogizacija, upravljanje i inovacije kulturne baštine redovničkih zajednica bit će u središtu pozornosti međunarodne konferencije koja će se održati u Rimu od 4. do 5. svibnja pod nazivom „Karizma i kreativnost“, prenosi Vatican News.

Cilj je jačati mrežu i razmjenu najboljih praksi kako bi se poboljšala sposobnost redovničkih zajednica za očuvanje i razvoj svoje baštine na kreativan način.

Plod je to rastuće svijesti o činjenici da je kulturna baština Crkve dio kulturnog identiteta mjesnih zajednica i može biti novo sredstvo za promicanje pastoralnih i misionarskih ciljeva.

Dvodnevna se konferencija organizira zajedno s Nacionalnim uredom za crkvenu kulturnu baštinu i vjerske objekte Talijanske biskupske konferencije, Fakultetom za povijest i kulturnu baštinu Crkve Papinskog sveučilišta Gregoriana, Odjelom za arhitekturu Sveučilišta u Bologni te u suradnji s Međunarodnom unijom generalnih redovničkih poglavara i Unijom generalnih redovničkih poglavarica, kao i s Tajništvom za pomoć redovnicama.

Skup je predstavljen na konferenciji za novinare u Tiskovnom uredu Svete Stolice 17. veljače, gdje su glavni govornici među ostalim bili prefekt Kongregacije za ustanove posvećenoga života i družbe apostolskog života kardinal João Braz de Aviz i predsjednik Papinskog vijeća za kulturu kardinal Gianfranco Ravasi.

Obojica su istaknula ključnu ulogu redovničkih zajednica koje su pozvane ispuniti odgovornost Crkve da pažljivo upravlja svojom kulturnom baštinom u svjetlu njezinog evangelizacijskog poslanja i posebne brige za siromašne.

Taj je zadatak danas sve hitniji jer se redovničke zajednice suočavaju s padom broja zvanja što dovodi i do većeg rizika napuštanja i raspadanja njihove goleme kulturne baštine. Posvećeni muškarci i žene pozvani su zajedno razmišljati o vrijednosti svoje imovine u današnjem društvu, njihovom konačnom odredištu i njihovoj intimnoj povezanosti s karizmom njihovog vjerskog reda i s proročkom dimenzijom te karizme, kazao je kardinal de Aviz.

Stoga će u sudionici konferencije imati priliku razmijeniti razmišljanja i iskustva o tim izazovima i raspravljati o novim strategijama za promicanje integriranog i u konačnici učinkovitijeg upravljanja kulturnom baštinom Crkve.

Organizatori su prije konferencije prikupili niz istraživanja, projekata i dobrih praksi na tome području. Doprinos, velikim dijelom iz Europe, prikupljen je u okviru četiriju tema na koje će se usredotočiti na konferenciji: okviri za teorijsko razumijevanje, katalogizacija, upravljanje te ponovna upotreba. Uz to, poslan je upitnik redovničkim zajednicama.