Budi dio naše mreže
Izbornik

Vazmeno bdjenje u Bjelovaru

Bjelovar (IKA)

U subotu, 30. ožujka 2024. godine, biskup bjelovarsko-križevački, mons. Vjekoslav Huzjak, predvodio je obrede Vazmenog bdjenja u bjelovarskoj katedrali Svete Terezije Avilske.

Obred je započeo blagoslovom ognja na trgu ispred Katedrale a nastavio se procesijom iza Uskrsne svijeće te svečanim pjevanjem Vazmenog hvalospjeva.

Prigodnu homiliju izrekao je preč. Josip Stipančević, ekonom biskupije. Na početku je napomenuo kako u slavlju Uskrsa, prepoznajemo Krista kao začetnika novog života, kao pobjednika koji obnavlja i čuva savez s ljudima i svojim novim savezom oslobađa čovječanstvo od vlasi smrti.

Rekao je kako su prvi svjedoci Uskrsa bile žene koje su došle na Isusov grob. Susret s Uskrslim Kristom pokazuje kako On hita ususret onima koji ga traže pa čak i na mjestima smrti, štoviše, ide pred nama kao što je išao i pred učenicima u Galileju.

Propovjednik je rekao kako je posebno značajan pozdrav kojim Krist pozdravlja žene ali i sve one koji ga traže: xairete, radujte se. Taj pozdrav odmah nas upućuje na pozdrav arkanđela Gabrijela Djevici Mariji kada je navijestio radost Božanskog života koji je Marija primila. Sada pak taj pozdrav označuje radost Života koji pobjeđuje smrt.

Preč. Stipčević rekao je kako nakon iskustva koje primamo po Uskrsnuću, za vjernike ne postoji niti jedna smrt niti jedan grobni kamen koji bi mogao spriječiti Božje djelovanje u ovome svijetu i u našim životima.

Nakon homilije, biskup je blagoslovio krsni studenac i blagoslovljenom vodom poškropio sve vjernike u spomen na krštenje.

Mnoštvo vjernika koje je sudjelovalo u slavlju, po tradiciji, donijelo je hranu na blagoslov koji je bio udijeljen prije završnog blagoslova.

Biskupu i svima okupljenima obratio se i preč. Branko Fresl, župnik katedralne župe, koji je svima čestitao Uskrs ali i napomenuo kako se ove godine sveti dane Velikog tjedna, Vazmenog trodnevlja i Uskrsa, po prvi puta slave u novoobnovljenoj Katedrali, na nedavno posvećenom oltaru.