Budi dio naše mreže
Izbornik

Večernja molitva u dubrovačkoj katedrali

Dubrovnik (IKA)

Žalosna otajstva iz Isusova života razmatrana su u molitvi krunice u srijedu 13. svibnja tijekom večernje molitve koju je u katedrali Gospe Velike predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić s dubrovačkim bogoslovima.

Iz Ispovijesti vjere naroda Božjega sv. Pavla VI. ispovjeđen je dio o vječnom životu, točnije o nebeskoj Crkvi i zagovoru svetih. Biskup Uzinić istaknuo je kako se na taj dan slavi spomendan koji je povezan s Marijinom brigom za ljude i načinom na koji se brine i zagovara. To je spomendan Gospe Fatimske kojim se obilježava spomen na ukazanja Blažene Djevice Marije Luciji dos Santos, koja će kasnije postati redovnica karmelićanka koja je umrla u dubokoj starosti, i njezinim rođacima Franji i Jacinti Marto, koji će ubrzo nakon ukazanja umrijeti i koji će kasnije poslati najmlađi blaženici i sveci Katoličke Crkve koji su to postali a da nisu bili mučenici, podsjetio je biskup. 

Nakon tri ranija ukazanja anđela koji im se predstavio kao Anđeo Portugala, Gospa im se ukazala šest puta kroz šest mjeseci, nastavio je biskup. Prvo ukazanje bilo je na današnji datum 13. svibnja godine 1917., a posljednje 13. listopada iste godine, kada se dogodilo ono poznato čudo sunca kojem je svjedočio veliki broj ljudi. Uz ova ukazanja su vezane i neke tajne koje i danas izazivaju dosta pažnje i znatiželje. Neki i u ovome što se događa žele vidjeti ostvarenje tih tajni. 

Ono što posebno ističe ova ukazanja je „naglašenost važnosti naših djela“, objasnio je biskup te nastavio: „Ovih dana mi smo naglašavali Boga koji je milosrdan, Boga koji oprašta, ono što Bog čini. U evanđeljima koja ovih dana čitamo upravo se na to stavlja naglasak. Ova ukazanja stavljaju više naglasak na otkupljujuću važnost trpljenja, zadovoljštine, pokore, predanja svih stvari Bogu kao naknade za grijehe.“

Tu dimenziju fatimskih ukazanja potkrijepio je primjerom iz svjedočanstava vidjelaca: „Tako je za svog prvog ukazanja Gospa djecu pitala hoće li oni prikazivati Gospodinu žrtve i hoće li patnje koje će im on poslati strpljivo podnositi kao zadovoljštinu za mnoge grijehe kojima se vrijeđa Božje veličanstvo i za obraćenje grešnika. Na njihov pozitivan odgovor Gospa im je rekla da će mnogo trpjeti, ali da će Božja milost biti njihova utjeha.“ Dodao je kako se to obistinilo bar u slučaju dvoje mlađe djece, brata i sestre Marto,  a s tom činjenicom je povezna kasnije njihova beatifikacija i kanonizacija. „Način na koji su oni prihvatili svoju bolest i smrt je doista egzemplaran“, ustvrdio je.

„Za nas rođene nakon Drugoga vatikanskog sabora i odgojene u njegovom duhu ovo nije lako razumjeti. Meni osobno nije lako razumjeti, ali vjere nema bez otajstva“, također je primijetio dubrovački biskup.   

S ukazanjima su povezane i molitve koje su katolicima postale tako domaće da i ne misle da imaju veze s Fatimom. Jedna od takvih molitava je molitva koja se moli na kraju svakog otajstva krunice: „O moj Isuse…“. Druga je ona kojom mnogi, obično na sjeveru, započinju molitvu krunice pa je tako molitva krunice ove večeri započela i u dubrovačkoj katedrali. Ta molitva počinje riječima: „O Isuse, to je Tebi za ljubav…“

Spominjući molitvene nakane te večeri, biskup Uzinić je kazao: „Uz različite nakane zamoljen sam večeras da se posebno sjetim Crkve u Bosni i Hercegovini koja ovih dana – zapravo hrvatski narod jer je to političko pitanje – trpi mnoge uvrede i napade. Budimo blizu katolicima, Hrvatima u Bosni i Hercegovini koji samo zbog činjenice da žele, da želimo, komemorirati svoje žrtve trpe mnoge napade. Molimo da sve dobro prođe kako bismo svi zajedno mogli slaviti Gospodina.“ U duhu fatimskih ukazanja koja su se dogodila prije više od sto godina, biskup je zaključio: „A ovu patnju i ovo pogrđivanje, ove uvrede također namijenimo kao zadovoljštinu Bogu za uvrede koje se njemu nanose i za obraćenje grešnika.“ 

Zazivima litanija Gospi Fatimskoj molio se Marijin zagovor i u drugim različitim potrebama Crkve i svijeta. Izmoljena je na kraju molitva za sinodu Dubrovačke biskupije te ona molitva Gospi Fatimskoj koju je anđeo naučio djecu vidioce.

Biskup je na kraju podsjetio kako je u četvrtak i u Dubrovačkoj biskupiji obvezan post i nemrs na poziv pape Franje a na poticaje jednog bratstva s ciljem zajedničke molitve, posta i dobrih djela za prestanak pandemije. U katedrali je na molitvi sudjelovalo nekoliko vjernika, većina je i dalje molila uz online prijenos, a pjevanje je i te večeri animirala profesorica Maja Marušić.