Budi dio naše mreže
Izbornik

Venezuelski biskupi u obrani „drugoga čovjeka“ u Državnom tajništvu Svete Stolice

Caracas (IKA)

Stalno vijeće Venezuelske biskupske konferencije odlučno je stalo iza zamjenika za opće poslove u Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskupa Edgara Peñe Parra, optuženoga za nemoralno ponašanj, i tvrde da su te optužbe motivirane pokušajima narušavanja autoriteta pape Franje.

U priopćenju Venezuelske BK ističe se da je nadbiskup Peña Parra „jako cijenjen zbog važnoga crkvenoga i humanitarnoga tridesetogodišnjega djelovanja u različitim dijelovima svijeta“, prenosi Vatican News. Biskupi kategorički odbijaju optužbe mons. Peñe Parra za afere s više žena kao čiste klevete, te u priopćenju navode da se čak nijedan datum iz tih optužbi ne slaže s mjestom na kojem se nadbiskup nalazio u navedeno vrijeme. Smatraju da su te optužbe rezultat nastojanja iz crkvenih krugova da se potkopa autoritet pape Franje time što se širi sumnja da njegovo djelovanje proizlazi iz pogrešnih kadrovskih odluka. Biskupi naposlijetku u priopćenju upozoravaju da se istraga mora temeljiti na čvrstim dokazima a ne na neosnovanim tvrdnjama koje ranjavaju dostojanstvo dotične osobe i nanose štetu Crkvi.

Papa Franjo imenovao je 15. kolovoza 2018. nadbiskupa Edgara Peñu Parra zamjenikom za opće poslove u Državnom tajništvu Svete Stolice, „drugom po važnosti“ u toj ustanovi. Zamjenik za opće poslove naime nije samo veza između Pape i svih onih koji mu se žele obratiti, već je i izvršitelj Papinih odluka.

Nadbiskup Peña Parra rođen je 1960. godine u Maracaibu, u Venezueli, a za svećenika je zaređen 1985. godine. Diplomirao je kanonsko pravo. U diplomatsku je službu Svete Stolice ušao 1993. godine, te radio u papinskim predstavništvima u Keniji, Jugoslaviji, pri uredu Ujedinjenih naroda u Ženevi, te u apostolskim nuncijaturama u Južnoafričkoj Republici, Hondurasu i Meksiku. Za biskupa je zaređen 2011. godine, te do 2014. godine bio apostolski nuncij u Pakistanu, a potom u Mozambiku, do 21. veljače 2015. godine.