Budi dio naše mreže
Izbornik

Poziv venezuelskih biskupa na ublažavanje patnje naroda

Caracas (IKA)

Venezuelska biskupska konferencija zabrinuta je zbog prepirke predsjednika Nicolasa Madura sa Sjedinjenim Američkim Državama u vezi s nedavnim pokušajem njegova svrgavanja s vlasti, objavio je 13. svibnja Vatican News.

Sporazum se neće postići sve dok istina ne iziđe na vidjelo i dok se uključene strane čvrsto drže svojih stajališta – upozorio je prošlih dana predsjednik Venezuelske biskupske konferencije, nadbiskup José Luis Azuaje Ayala, komentirajući sukob na daljinu između venezuelskog i američkog predsjednika, potaknut nedavnim neuspjelim pokušajem svrgavanja Nicolasa Madura s vlasti. Naime, Maduro smatra da iza te operacije stoje američki i kolumbijski predsjednik, dok Donald Trump negira upletenost Sjedinjenih Američkih Država.

Nadbiskup Azuaje Ayala apelirao je na političke lidere da prije svega ublaže patnje Venezuelaca. Istaknuo je, također, da optužbe s jedne i s druge strane samo povećavaju ogorčenost i nanose štetu građanima koji su u sve većim teškoćama. Najavio je, osim toga, da će se venezuelski biskupi sastati kako bi razgovarali o onome što se početkom mjeseca dogodilo u zatvoru Los Llanos u Guanareu, na sjeverozapadu Venezuele, kada je tijekom pobune zbog nestašice hrane i neljudskih životnih uvjeta u pretrpanoj kaznionici poginulo 47 zatvorenika, dok ih je 75 ranjeno.

Venezuelski su biskupi zabrinuti i zbog posljedica restriktivnih mjera povezanih s pandemijom, koje su na snazi već osam tjedana. Predsjednik Biskupske konferencije upozorio je da Venezuela nije u stanju produljiti razdoblje izolacije jer je aktualna kriza stvorila bezbroj teškoća, posebno u sferi javnih usluga. Tome treba dodati i nestašicu goriva te pretjerano povećanje cijena.

Međunarodni je Caritas prošlih dana od međunarodne zajednice zatražio da obustavi ekonomske sankcije protiv nekih zemalja, uključujući Venezuelu, kako bi se omogućio uvoz lijekova, medicinske opreme i osnovnih potrepština za stanovništvo. Osim toga, zatražio je i da se odobre dodatna financijska sredstva za potporu najugroženijim zajednicama kako bi mogle preživjeti razdoblje izolacije, piše Vatican News.