Budi dio naše mreže
Izbornik

Verbum predstavio knjigu „Priručnik kršćanskoga ratnika“

Zagreb (IKA)

Nakladnička kuća Verbum u četvrtak 2. veljače na konferenciji za medije predstavila je knjigu Erazma Roterdamskog „Priručnik kršćanskoga ratnika“. 

Na konferenciji su sudjelovali glavni urednik nakladničke kuće Verbum mr. sc. Petar Balta i koordinator izdavačkih projekata Mislav Vušković.

To Erazmovo remek-djelo postalo je jedan od prvih bestselera nakon izuma tiska, a namijenjeno je svim ljudima koji žele duhovno napredovati, jer kako je istakao u uvodu: „Tko je tako sretne ćudi da ne bi imao mnogo toga protiv čega mu se boriti?“ Polazeći od toga, Erazmo objašnjava da ljudski život nije ništa drugo nego stalna borba, i da veoma griješe oni koji su neprimjereno spokojni kao da je borba već završena.

Stoga u svom duhovnom klasiku „Priručnik kršćanskoga ratnika“ tumači koja je narav duhovnog boja i kako ga neumorno i ustrajno voditi. Za razliku od mnogih onodobnih knjiga namijenjenih prije svega monasima i klericima, Erazmov „Priručnik kršćanskoga ratnika“ zamišljen je kao praktična obrambena metoda za obične kršćane. U Priručniku Erazmo sabire duhovno i misaono blago Biblije i antičke misli te ih povezuje u jedinstveno organsko djelo koje na originalan način progovara o ljudskoj naravi i duhovnoj borbi. Osim toga donosi dvadeset i jedno pravilo za autentičan kršćanski život; navodi sredstva za rast u vjeri i za suočavanje s napastima, s nepovoljnim izvanjskim okolnostima, ali i s unutarnjim neprijateljima, primjerice nemarom i neuspjehom; a posebno se usredotočuje na to kako najlakše možemo pobijediti strasti i poroke, poručuju iz Verbuma.

Zagovarajući življenje kršćanstva u njegovoj pravoj biti i nadilaženje izvanjskoga religioznog formalizma unutarnjom vjernosti Evanđelju, to Erazmovo djelo sažet je vodič s uputama o tome kako „postići stanje duha dostojno Krista“.

Hrvatsko izdanje knjige u prijevodu Branka Jozića, dostupno je u svim knjižarama Verbum kao i putem mrežne knjižare. Više o knjizi možete saznati ovdje.