Budi dio naše mreže
Izbornik

VIDEO Ansambl LADO objavio svoj prvi uskrsni album

Zagreb (IKA)

Prvi uskrsni vokalno-instrumentalni album Ansambla LADO pod nazivom "Veliko je sad veselje - hrvatske uskrsne pučke popijevke" donosi 11 glazbenih brojeva iz različitih hrvatskih krajeva – Dalmacije, Istre, Like, Baranje, Turopolja, Banovine i Slavonije. Radi se o 34. albumu Ansambla LADO, izvijestili su iz Ansambla LADO u petak 7. svibnja.

Umjetnički voditelj Ansambla LADO i idejni začetnik ovog projekta Krunoslav Šokac ne krije zadovoljstvo što je LADO u pandemijsko vrijeme napravio ovako veliki korak u prikupljanju, izvođenju i čuvanju hrvatske pučke sakralne glazbe. „Osim što je ovo prvi Ladov album uskrsne tematike, Veliko je sad veselje – hrvatske uskrsne pučke popijevke poseban je i zbog toga što je u njegovoj realizaciji, uz Orkestar, sudjelovao tek manji dio ansambla – zbor od šesnaest umjetnika“, kaže Šokac.

Popijevka Uskarsnut je naš Spasitelj zapisana je još u 15. stoljeću

Velika se pozornost  dala nematerijalnoj baštini koja se nalazi na Listi zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, poput crkvenog pučkog pjevanja Slavonije i Baranje i turopoljskog govora. Tako su na albumu nalaze i napjevi iz Slavonije i Baranje kao i turopoljske popijevke, Jezuš nam je gore vstal i Na čast Uskrsnuloga. Ovi se napjevi, osim s glazbenog,  mogu promatrati i vrednovati i s jezičnog, dijalektološkog aspekta.

Pojedini napjevi imaju vrlo dugu tradiciju. Primjerice, popijevka Uskarsnut je naš Spasitelj zapisana je još u 15. stoljeću u Pjesmarici Bratovštine Svih Svetih u Korčuli. „LADO desetljećima sustavno istražuje hrvatsku pučku sakralnu glazbu – iznimni spoj crkvenog i tradicijskog glazbenog izričaja, a ovim albumom smo pokazali kako nastavljamo ispunjavati svoju zadaću i dalje“, dodaje Šokac.

Ton majstor je Matija Auker, glazbenu produkciju potpisuju Robert Tanasković, Margareta Mihalić i Krunoslav Šokac, dok je za likovno oblikovanje CD-a zaslužna Petra Slobodnjak. U realizaciji albuma sudjelovali su gosti dirigenti Dražen Kurilovčan i Joško Ćaleta.

Uvodni uskrsni napjev: Veseli se, o Marijo

Album je na sam blagdan Uskrsa LADO najavio singlom Veseli se, o Marijo. Radi se o uskrsnom napjevu iz Petrinje kojim je LADO poslao poruku solidarnosti, podrške, vjere i nade u bolje sutra.

Zbog epidemioloških razloga, na realizaciji albuma sudjelovao je manji broj umjetnika Ansambla LADO,  navodi se, među ostalim, u petak 7. svibnja u priopćenju Ansambla LADO.