Budi dio naše mreže
Izbornik

Video poruka dubrovačkoga biskupa: Ispunimo 'pustinju' na koju smo osuđeni u karanteni našim odnosom s Bogom i izgradnjom međusobnih odnosa

Dubrovnik (IKA)

Dubrovački biskup Mate Uzinić obratio se video porukom vjernicima na Petu korizmenu nedjelju, 29. ožujka, sa željom ohrabriti ih u situaciji posebnog režima života zbog pandemije COVID-19.

Podsjetio je na Isusove riječi  iz nedjeljnog evanđelja kako ova bolest nije na smrt nego da se Bog proslavi. „Htio bih poslati poruku nade, pouzdanja, ohrabrenja“, kazao je u video poruci dubrovački biskup. „Ova bolest koja nas je sve zatvorila i onemogućila u našim normalnim aktivnostima nije na smrt nego da se proslavi Bog. A da bi se proslavio Bog svatko mora dati svoj doprinos. Ja znam da nam nije lako, da nam ni kao vjernicima nije lako, da nam ni kao građanima nije lako, ali takvo je vrijeme. Moramo biti strpljivi, moramo slušati one koji nam, zbog našeg dobra, daju određene poruke, šalju određene odredbe.“

Biskup Uzinić pozvao je vjernike da u tom duhu razumiju i ono što im se govori u Crkvi uključujući nažalost i lišavanje iz zajedništva euharistije kao i ono na što ih poziva krizni stožer Civilne zaštite, jedne da se aktivno uključe u ovu situaciju a većinu da ostane doma u karanteni, ne izlažući ni sebe ni druge opasnosti zaraze.

Dubrovački biskup u video poruci uputio je nekoliko poticaja za molitveni život vjernika, za ponovno izgrađivanje vjerničkog zajedništva u obitelji, za ponovno izgrađivanje obiteljskih kućnih Crkava.

Od povezanosti s biskupijskom Crkvom putem online prijenosa misa i večernjih molitava puno je važnije da se članovi obitelji ponovno povežu među sobom. „Pokušajte ovo vrijeme karantene i korizme iskoristiti da ova pustinja na koju smo osuđeni ne  ostane prazna nego da je ispunimo. Da je s jedne strane ispunimo našim odnosom s Bogom, a s druge strane da je ispunimo izgradnjom naših vlastitih međuljudskih odnosa unutar obitelji“, poručio je biskup Uzinić.

Dubrovački biskup zatim je pozvao  na ponovno otkrivanje jutarnje zajedničke molitve u obitelji, što je sad moguće. Predložio je da se dan započne s obiteljskom molitvom, da obitelji ujutro zajedno pročitaju neki ulomak iz evanđelja ili jednostavno izmole Očenaš, Zdravo Marijo i Slava Ocu, „važno je da  to bude zajedno“.

Za ponovno otkrivanje ljepote molitve prije i poslije objeda biskup je predložio da obitelji upute nekoliko riječi blagoslova prije objeda, a poslije objeda zahvale.

Kako bi ponovno otkrili ljepotu večernje molitve u obitelji biskupov prijedlog je da se navečer napravi ispit savjesti, kako zajedno kao obitelj tako i pojedinačno, kako bi sve što nije bilo dobro u proteklom danu predali u Božje ruke. Predložio je i da se tada probudi savršeno kajanje „moleći Gospodina za oproštenje i za to da on postane dio našeg života“.

Biskup je napomenuo kako će se pokušati na mrežnim stranicama Dubrovačke biskupije objavljivati materijali koji bi mogli pomoći u toj obiteljskoj molitvi.

Uz prijedloge vezane za obiteljsku molitvu biskup Uzinić je dao i neke prijedloge vezane uz izgradnju odnosa u obitelji.

„Ovo vam je prava prilika da ponovno izgradite obiteljsko zajedništvo koje vam je zbog posla, škole, mnogo obveza, pa i puno sredstava komuniciranja koje koristimo a koje nas odvlače jedni od drugih, u prošlosti bilo zanemareno“, obratio se biskup obiteljima. „Pokušajmo ovo vrijeme iskoristi da bismo rasli u ljubavi, zajedništvu, međusobnom služenju. A osobito mi se čini važnim za obitelj i njezine odnose da rastemo u slušanju. Pokušajte čuti jedni druge, slušati jedni druge. Ne samo o problemima, o onom što se događa, o bolesti i ekonomskim problemima s kojima ćemo se nakon ovoga svi morati suočiti, nego o sebi, o svojim odnosima, svojim potrebama.“

Na kraju poruke biskup je poželi da ovo teško vrijeme postane uistinu pravo korizmeno vrijeme, a korizmeno vrijeme je uvijek vrijeme blagoslova, vrijeme koje nas pripravlja na susret s Gospodinom, vrijeme koje nas pripravlja na Uskrs. „S tom željom sve vas još jednom pozdravljam, ohrabrujem, grlim vas kao vaš otac i brat, i na vas i sve vaše, na cijelu našu biskupiju, ma na cijelu svijet, zazivam blagoslov Gospe od Porata, sv. Vlaha, našeg Parca i nadasve Božji blagoslov.“

Cijelu poruku možete poslušati na poveznici ovdje.