Budi dio naše mreže
Izbornik

Vijeće biskupskih konferencija Europske unije pokrenulo savjetodavno tijelo mladih „Youth Net”

Bruxelles (IKA)

Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) pokrenulo je 5. listopada „Youth Net”, savjetodavno tijelo kojim se želi promicati sudjelovanje mladih katolika u politici Europske unije, javlja Vatican News.

Delegati iz katoličkih biskupija Europske unije od 18 do 35 godina starosti bit će izabrani na mandat od dvije godine te će ih COMECE konzultirati o raznim pitanjima.

„To novo savjetodavno tijelo”, rekao je kardinal Jean-Claude Hollerich, predsjednik COMECE-a, „promicat će konkretno sudjelovanje mladih europskih katolika u oblikovanju europskih politika”.

Uspostavljanje „Youth Net” (Mreže mladih) uslijedilo je nakon dviju konvencija katoličke mladeži koje je organiziralo COMECE na temu budućnosti Europe u lipnju 2021. i 2022.

U nadolazećim će mjesecima članovi mreže „razmatrati promicanje zajedničkih vrijednosti EU, poput demokracije i temeljnih prava”, te će rezultate predstaviti skupštini COMECE-a u 2023. godini.

Europski su biskupi izrazili nadu da će ti mladi delegati doprinijeti svojom mladenačkom perspektivom svim aspektima donošenja politika u EU te su istaknuli raznovrsnu osjetljivost mladih na aktualne političke i društvene izazove.

Kardinal Hollerich pozvao je delegate neka učine „’Youth Net’ mjestom istinskoga bratstva, primjerom kako možemo biti braća i sestre, svjesni svojih jedinstvenih kulturnih identiteta, uistinu ujedinjeni u raznolikosti”.