Budi dio naše mreže
Izbornik

Violinmusic4all i Zagrebačka filharmonija održali koncert u župi Ljubljanica–Voltino

Zagreb (IKA)

Koncert projekta Violinmusic4all i Zagrebačke filharmonije održan je u četvrtak 16. svibnja 2024. u crkvi sv. Leopolda Mandića u zagrebačkom Voltinom naselju.

Uz djecu s oštećenjima sluha koja sudjeluju u projektu i njihovu voditeljicu profesoricu Renatu Novoselec, nastupili su i članovi dječjeg zbora „Moderato“ OŠ Središće pod vodstvom profesorice Katarine Kalajžić Golac, tamburaški ansambl Glazbene škole „Dugo Selo“ pod vodstvom akademika Darija Cebića i primadona Sandra Bagarić.

Filharmonijom su ravnali dirigenti Alan Bjelinski, predsjednik i glazbeni direktor New Names Malta Alan Chircop, te kao iznenađenje župnik Željko Lovrić.

Izvedene su neke od najpoznatijih skladbi klasične i popularne glazbe, u aranžmanima Filipa Šljivca i Šime Buhe. Župnik Lovrić dirigirao je izvedbu „Horizons“ Ozrena K. Glasera, a Sandra Bagarić je na kraju programa izvela pjesmu „Neka cijeli ovaj svijet“ iz mjuzikla „Jalta, Jalta“.

Među slušateljima koji su ispunili crkvu bio je i izaslanik zagrebačkog nadbiskupa Dražena Kutleše mons. Zvonimir Sekelj. Koncert je bio besplatan i otvoren za sve građane, a održan je pod pokroviteljstvom Predsjednika Hrvatskog sabora. Program su vodili voditelji Petar Pereža i Tanja Maleš.

Profesorica violine i dobitnica nagrade Ponos Hrvatske za 2022. godinu Renata Novoselec prva je u svijetu osmislila metodu sviranja violine za gluhu i nagluhu djecu te djecu s poteškoćama u razvoju. Radi se o inovativnoj metodi koja se ne temelji na sluhu i tonalizaciji već na osjetu dodira i vibracija, a bazira se na volonterskom radu profesorice Novoselec.

Violinmusic4all tako otvara vrata svijeta glazbe djeci i mladima s oštećenjem sluha, razvojnim i zdravstvenim poteškoćama.