Budi dio naše mreže
Izbornik

Vjernici iz Plavne posjetili Vukovar i Petrovce

Vukovar/Petrovci (IKA)

U sklopu projekta prekogranične suradnje „PLA-PET 2022“ kojeg financira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske, u kojem kao partneri sudjeluju rimokatolička župa Sv. Jakova iz Plavne i grkokatolička župa Pokrova presv. Bogorodice iz Petrovaca, u sklopu druge projektne aktivnosti - studijskog putovanja s ciljem međusobnog upoznavanja i povezivanja - gosti iz Bačke su u subotu 15. listopada posjetili Vukovar i Petrovce.

Protkan hodočasničkim duhom i molitvom, posjet Vukovaru započeo je polaganjem vijenca i molitvom na Memorijalnom groblju. Vukovarski vodotoranj, Franjevački samostan, povijesno središte grada, Bijeli križ na obali Dunava i dvorac Eltz, te panoramsko razgledanje gradskih četvrti, približili su posjetiteljima bogatu višestoljetnu povijest, te sadašnji život Grada na Dunavu.

Popodnevni program bio je ispunjen sadržajima u vukovarskom prigradskom naselju Petrovci. Posjet grkokatoličkoj župnoj crkvi Pokrova presvete Bogorodice, polaganje vijenca i molitva kraj spomenika žrtvama Domovinskog rata, od kojih je najmlađa bio petogodišnji dječak Boris Vaselek, obilazak jedinstvene Etnografske zbirke i posjet petrovačkom KUD-u, koji više od jednog stoljeća organizirano njeguje običaje i kulturu Petrovčana, Plavancima su približili bogatu povijest, te dinamikom ispunjenu sadašnjost žitelja ovog vukovarskog prigradskog naselja. Suvremeni inovativni sadržaji poput Internet radija, obradovali su mlađi dio grupe.

Važnost toga projekta prepoznala je i podržala općina Bogdanovci, kojoj naselje Petrovci administrativno pripada. Na goste iz Bačke poseban je dojam ostavila srijemska gostoljubivost, te izrazita pobožnost Majci Božjoj koja je svojstvena i Petrovčanima i Plavancima.