Budi dio naše mreže
Izbornik

Vjernici Konavala hodočastili na Sniježnicu

Cavtat (IKA)

Duhovsko hodočašće konavoskih župa na vrh planine Sniježnice koje se tradicionalno održava na prvu subotu nakon svetkovine Duhova, održano je u subotu 15. lipnja. Usprkos velikoj vrućini okupilo se četrdesetak hodočasnika u molitvi prema vrhu uz sedam postaja Duha Svetoga.

Molitve, blagoslov polja i misno slavlje ispred kapelice Sv. Ilije slavio je don Stipo Miloš, župnik Pridvorja. U propovijedi je zahvalio svima koji su došli po velikoj vrućini. Uputio je na darove Duha Svetoga „koji nam trebaju biti vodilja kroz život“. Posebno je istaknuo potrebu obnove zavjetne kapelice, „simbola nade i vjere naših predaka, koji su tada u teškim uvjetima prije više od sto godina napravili kapelicu usječenu u stijeni, zaštićenu od gromova“.

Snježnica Konavoska je najjužniji gorski greben Dinarskog gorja u Hrvatskoj koji se nalazi iznad mjesta Kuna Konavoska. Ime je dobila zbog snijega koji se nekoć na vrhovima zadržavao i do kraja travnja, a po dubokim škrapama i jamama mnogo duže.

Njezin najviši vrh sv. Ilija, koji je ujedno najviši vrh u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, visok je 1234 metra. Malo istočnije od njega nalazi se kapela Sv. Ilije iz 19. stoljeća, građena od tesana kamena u stijeni, po kojoj je vrh dobio ime.

Ključne riječi:
hodočašće Konavle Sniježnica