Budi dio naše mreže
Izbornik

Vjernici Župe sv. Josipa Radnika iz Siska obilježili Dan obitelji

Hrvatski Čuntić (IKA)

Vjernici Župe sv. Josipa Radnika iz Siska obilježili su na svetkovinu Presvetoga Trojstva, u nedjelju 26. svibnja 2024. u Župi sv. Antuna Padovanskoga u Hrvatskom Čuntiću, Dan obitelji svoje župe.

Tim se povodom održao cjelodnevni susret na kojem se okupilo stotinjak vjernika, uglavnom obitelji s djecom, ali i bračnih parova.

Okupljanje je započelo u jutarnjim satima. Djeca su najprije u župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskoga predmolila krunicu Blažene Djevice Marije. Pjevanje uz krunicu kao i pjevanje na misi pratila je na orguljama Ružica Silaj.

Nakon toga uslijedila je misa koju je predvodio župnik Župe sv. Josipa Radnika iz Siska fra Ivan Bradarić.

U homiliji je fra Ivan naglasio vrijednost i važnost obitelji koja je nositeljica cjeloživotnog odgoja i mjesto upoznavanja Boga i rasta u vjeri. Citirao je također papu Franju koji je u jednom svom nagovoru pozvao roditelje: „Dragi roditelji, drage bake i djedovi, molim vas, naučite vašu djecu načiniti znak križa.“ Propovjednik je kazao kako se to može činiti malim i neznatnim, no kako ta Papina poruka i poziv ima jednu dublju poruku.

„Iako je otajstvo Presvetoga Trojstva nešto što pomalo upoznajemo i jedva uspijevamo ući u shvaćanje, ono je ipak nama nešto s čime se kao maleni najprije sretnemo u našem vjerničkom upoznavanju Boga i u rastu u vjeri. Upravo je znak križa taj koji nas vodi do tajne Presvetoga Trojstva. Zato je Papin poziv roditeljima da nauče djecu, zapravo poziv samim roditeljima i svima nama starijima, da učimo i neprestano upoznajemo svoju vjeru kroz otajstvo križa, kroz ponavljanje Osoba Presvetoga Trojstva, kroz tu kratku i sažetu molitvu i ispovijest vjere“, zaključio je župnik fra Ivan.

Nakon misnog slavlja uslijedilo je višesatno druženje uz okrjepu, igru i ručak.

Prostor za održavanje susreta vjernicima je ustupio domaći župnik Župe sv. Antuna Padovanskog fra Petar Žagar. Gostima je uputio riječi pozdrava te ih ukratko upoznao s poviješću samostana i župe, kao i stradanjima crkve u ratovima i posljednjem potresu. Obnovljenu crkvu je 17. prosinca prošle godine blagoslovio sisački biskup Vlado Košić.

Na kraju je župnik fra Ivan kazao kako će se sljedeći susret obitelji Župe sv. Josipa Radnika obilježiti dogodine, ponovno na svetkovinu Presvetoga Trojstva.