Budi dio naše mreže
Izbornik

Vjeroučitelj Nikola Kuzmičić održao duhovnu obnovu o temi roditeljstva

Lug samoborski (IKA)

Vjeroučitelj i teolog Nikola Kuzmičić održao je u nedjelju 3. travnja korizmenu duhovnu obnovu „Odraz u zrcalu“ u Župi sv. Ivana Krstitelja u Lugu Samoborskom.

Govoreći o roditeljstvu, vjeroučitelj Kuzmičić je rekao da je Bog taj koji nas rađa, brine se za nas i odgaja nas. „Odraz Boga u nama samima najljepša je slika Božja. Ipak, najljepša slika su muško i žensko koji su postali roditelji. Važno je brinuti se o svojoj djeci, odgajati ih prije svega da budu ljudi i garantirati da budu odgajani u vjeri. Spomenuvši brigu, odgajanje i garantiranje, kada uzmemo prve riječi ovih osobina, dobivamo jednu riječ – BOG. Bog nije gospodar, predsjednik, on je naš Tata. Bog je roditelj, onaj koji nas rađa, brine, odgaja i jamči“, istaknuo je.

Vjeroučitelj Kuzmičić dotaknuo se i deset stvari koje su vodilja za život, a to su: ljubav, sloboda, molitva, životne muke, stvaranje, nada, prihvaćanje, životni uspjesi, povjerenje, sloga i zajedništvo. „Ljubav prema grešnicima posebno je važna Bogu, dok nam sloboda daje upute za život, da budemo zreli i živimo punim plućima, a molitva nam je dana da naučimo moliti iz perspektive roditelja. Otac zna što nam je potrebno osobito kroz životne probleme koji su posebno smiješni kod odrastanja – kod djece. No, kada se nas život zaista stisne, sjetite se tih problema“, rekao je.

Bog u nas polaže silnu nadu, a nada je čudesan dar koji nam Bog daruje, osobito u stvaranju novoga života – u začeću novoga života. Tada, pojasnio je Kuzmičić, Bog stvara čudo upravo u tom trenutku stvaranja. Važnost prihvaćanja izuzetno je izrečena kada Otac zagrli svoga sina nakon što je sve „spiskao“ i vratio se ocu, a on unatoč svim problemima prihvaća svoje dijete, istaknuo je.

Govoreći o uspjehu, naglasio je da to nije najvažnija stvar u životu. „Svi želimo uspjeh svoje djece, no to nije najvažnija stvar u životu, jer u dubini duše želimo da su naša djeca sretna i zadovoljna. Nije bitno koliko si uspješan, već je važno da ljubiš. Na tom putu, ističem povjerenje koje Bog ima u nas, ali još je važnije da mi imamo povjerenja u Njega. Upravo zato nam je darovan predivan dar – dar ispovijedi. U njoj govorimo Bogu istinu koja oslobađa i zato je kršćanstvo lijepo“, rekao je.

Govoreći o važnosti sloge, istaknuo je da je lijepo kada se djeca slažu. „Bog je roditelj i želi da se sva djeca slažu jer to je radost. Baš kao zajedništvo koje nema cijenu, osobito kada su djeca zajedno s roditeljima na misi jer to Bog traži od nas. Hajdemo biti zajedno tu, ne dopustiti da nas razara to zajedništvo“, rekao je Kuzmičić.

Vjeroučitelj Kuzmičić govorio je i o osam biblijskih parova: Zaharija i Elizabeta, bračni par iz Kane, na čijoj je svadbi Isus prisustvovao, Jair i njegova supruga, roditelji slijepca, Herod i Herodijada, Pilat i njegova supruga, Zebedej i žena te Josip i Marija. „Važno je puni ljubavi i poštovanja, u sreći i dobru, u tuzi i poteškoćama, oslobođeni sebičnosti i bez zloće i spletkarenja, pomagati se međusobno i brinuti za odgoj djece po zagovoru sv. Obitelji“,  rekao je u zaključku predavanja teolog Nikola Kuzmičić.

Na kraju susreta promovirao je i svoje dvije knjige – meditacija, „I danas govorim“ i „ Kamen po kamen“ u izdanju udruge Ekosspiritus. Ovaj susret organizirao je domaći župnik vlč. Josip Čulig.