Budi dio naše mreže
Izbornik

„Vjesnik“ za veljaču o pokori

Đakovo (IKA)

„Tri Očenaša…?“ naslov je uvodnika doc. dr. Borisa Vulića u novom „Vjesniku Đakovačko-osječke nadbiskupije“ za veljaču na temu „Pokora“.

„Prevažno je obnoviti načelo da pokora treba biti prikladna, zahtjevna i suprotna oproštenim grijesima“, istaknuto je u uvodniku, a o temi broja pisali su i: Josip Grbac („Sakrament pomirenja i pokore“); Robert Tonsati („Kostrijet i pepeo – crtice o pokorničkoj praksi u prvim stoljećima Crkve“); Boris Vulić („Važnost oprosta na putu pokore“); Ivica Huljev („Pokora i postkršćanski katolik“); Sanja Kotal („Pokora vjeroučitelja“) te Đurica Pardon („Ekološka pravednost – nova dimenzija pokore“). Ivica Raguž piše pod naslovom „Serotonin. Razgovor s Michelom Houellebecqom“, dok o oltaru sv. Jakoba apostola, starijeg iz Gorjana piše Tomislav Ćurić.

„Svećenik – čovjek S(s)vetoga“ tema je kolumne za svećenike Hrvoja Kalema, a drugi dio feljtona nadbiskupa Marina Srakića o životu i djelu biskupa Antuna Akšamovića nosi naslovom „Sve za vjeru i jedinstvo naroda“. Zvonko Pažin piše o temi „Liturgijska slavlja tijekom mise: bolesničko pomazanje“. Homilije su priredili Krešimir Čutura, Vladimir Delić, Robert Farkaš, Mato Gašparović te Josip Filipović, koji je osmislio i euharistijsko klanjanje, dok je glazbeni prilog „Zdravo budi, križu sveti“ priredio Dejan Bubalo.

U rubrici „Bračno i obiteljsko savjetovalište“ Elizabeta Matuzović piše o temi „Zajedno na putu odrastanja, sazrijevanja i uzajamne ljubavi“, a u „Razgovoru s povodom“ objavljen je razgovor s vlč. Tomislavom Ćurićem koji je rekao: „Ljude smo pozvani oduševljavati Bogom, a ne sobom!“

„Suvremeni način poučavanja“ naslov je kolumne za vjeroučitelje Sanje Kopunović Legetin. Pripremu za vjeronaučni „Sakramentalno iskustvo Boga“ osmislila je Nataša Šantić, a katehetski prilog „Dušni dan – poštovanje prema pokojnima“ te materijal za biblijske zajednice „Djelovanje ostalih apostola – Djela apostolska“ osmislio je Krešimir Bulat. Ivica Čatić nastavlja tumačiti ulomke Evanđelja po Ivanu, ovoga puta pod naslovom „Susret Marije Magdalene s Uskrslim (Iv 20,11-18)“, dok je Dino Klem u ovome broju predstavio novu knjigu Ivice Raguža „O starosti. Ars senescendi“.

Informativni dio „Vjesnika“ donosi poruku pape Franje za 27. svjetski dan bolesnika, Izjavu i priopćenje sa susreta biskupa i episkopa u Požegi, poziv na seminar za župne dopisnike Đakovačko-osječke nadbiskupije koji će se održati u ožujku te vijesti o Središnjem ekumenskom slavlju u Osijeku i svečanim misnim slavljima, pastoralnim, znanstvenim i kulturnim aktivnostima.