Budi dio naše mreže
Izbornik

Vladika Stipić na euharistijskom kongresu i Susretu grkokatoličkih biskupa u Budimpešti

Budimpešta (IKA)

Križevački biskup Milan Stipić u pratnji kancelara o. Vladimira Simunovića i tajnika o. Livija Marijana, sudjeluje u Budimpešti na 52. međunarodnom euharistijskom kongresu i Susretu grkokatoličkih biskupa Europe.

Na velikoj misi na Trgu junaka u Budimpešti prvu pričest primilo je više tisuća djece, a uz nadbiskupa Budimpešte kardinala Petra Erdoa, melkitskog patrijrha Absija i meronitskog patrijarha Raia, misu je predvodio kardinal Angelo Bagnasco. Na otvorenju Susreta grkokatoličkih biskupa istoga dana sudjelovao je patrijarh Melkitske grkokatoličke Crkve iz Libanona Youssif Absi.
Uvodnu riječ održao je kardinal Bagnasco, nadbiskup Genove i predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija. Predstavio je temu susreta: Euharistija i sinodalnost, istaknuvši da Crkva ne treba biti moderna, već aktualna – što ne podrazumijeva jedno te isto. ”Crkva je mistično Tijelo Kristovo, i kao takva uvijek i euharistijska zajednica koja lomi i dijeli Kruh života i ljubav. Bog ljubi svijet kroz nas, kroz svoju Crkvu. Svijet ne treba nas, ali treba Krista koji djeluje preko nas. U kulturi Europe koja je često opisana kao pustinja duha, ispod površine suhog pijeska nalazi se život: to su obični ljudi, jednostavni kršćani, koji žive i vjeruju. Crkva jest i treba biti prvenstveno duhovna, a ne sociološka zajednica” – naglasio je kardinal Bagnasco.
Susret grkokatoličkih biskupa traje do 8. rujna, blagdana Rođenja presvete Bogorodice, Male Gospe, kada će završiti svečanom Božanskom liturgijom u budimpeštanskoj povijesnoj bazilici Sv. Stjepana. Na susretu sudjeluju grkokatolički biskupi iz Mađarske, Slovačke, Poljske, Češke, Hrvatske, Rumunjske, Ukrajine. Bugarske i Grčke te predstavnici Armenske katoličke Crkve i Siro-katoličke Crkve.
Ključne riječi:
Biskup Milan Stipić Budimpešta