Budi dio naše mreže
Izbornik

Vladika Stipić na proslavi svetkovine sv. Mihaela u Kolibama

Kolibe (IKA)

Svetkovina sv. Mihaela arkanđela u srijedu 29. rujna u istoimenoj župi u Kolibama u Derventskom dekanatu u Bosanskoj Posavini proslavljena je misom koju je uz 10 rimokatoličkih i jednog grkokatoličkog svećenika predvodio grkokatolički križevački vladika Milan Stipić, a na misi su sudjelovali domaći i vjernici drugih vjeroispovijesti među kojima i glavni imam vinkovački Mirza ef. Delić.

Nazočni su bili i predstavnici društvenoga i političkog života u BiH među kojima dopredsjednik RS Josip Jerković i načelnik Općine Bosanski Brod Zoran Vidić te zamjenica slavonskobrodskog gradonačelnika Marina Martić-Puača.

Aktualizirajući evanđelje svetkovine, biskup Stipić istaknuo je kako Bog daje poslanje svakome čovjeku, daje slobodu da to poslanje prihvatimo. „Svatko od nas ima od Boga dar, nešto lijepo i plemenito učiniti u životu. Bog nas poziva da izađemo iz svoje zatvorenosti te prihvatimo poslanje koje nam On daje te ga dobro i kvalitetno živimo. Unatoč svim problemima koje imamo Bog nas poziva da se ne bojimo, da ne bježimo od života, ni od problema, ni od izazova, nego ih u slobodi prihvatimo i živimo život radosno u punini“, rekao je uz ostalo biskup Stipić.

Svjestan što su sve prošli Posavljaci prognani u tijeku Domovinskog rata iz svojih domova poručio im je: „Ovdje je narod puno pretrpio kroz povijest. Bog nas poziva da ne gledamo stalno na poteškoće koje su bile, nego da više otvaramo srce za budućnost gdje ćemo zajedno odgojiti nove generacije koje će živjeti u miru i ljubavi, koje će voljeti i poštivati najprije svoju vjeru, svoj narod, Crkvu i svoju obitelj, jer je obitelj baza i sjedište odgoja i razvoja mladih generacija, kolijevka života. Bez obitelji nema života. Zato je obitelj presudno i važno mjesto za svakoga čovjeka, a osobito za katolike kršćane kojima je obitelj i sredstvo, i izvor, i način života“.

Podsjetio je kako je Bog prije ovoga svijeta stvorio duhovni svijet među kojima i arkanđele sv. Mihaela, Gabrijela i Rafaela, koji su primjer kako i čovjek može služiti Bogu svojoj dobrotom, ljubavlju, jednostavnošću, upornošću, te su nam i pomoć u nevolji. „Pustimo Bogu da djeluje u našem životu, neka nam On šalje svoje anđele koji će nas čuvati, braniti i pokazivati nam pravi put“, poručio je na kraju biskup Stipić.

Župnik Antonio Čutura naglasio je kako je grkokatoličkog biskupa Stipića pozvao da predvodi ovo slavlje kao i glavnog imama vinkovačkog Mirzu Delića te predstavnike društveno-političkih vlasti, koji su sudjelovao na slavlju, sa željom da ljude približi jedne drugima, pozove ih na toleranciju, da zaborava na neke nemile događaje, a okrenu se budućnosti, zajedništvu i izgradnji boljega svijeta.

Misno slavlje animirali su domaći župljani predvođeni s. Pavkom Dujmović, koja je prije 50 godina bila na službi u ovoj župi.

U župi je prije posljednjega rata živjelo 1950 Hrvata katolika, a danas ih tu živi tek devetero, uglavnom starijih vjernika.